Реклама / Ads
11| 3189 |25.11.2023 НОВИНИ

Министър Хинков: Зарекъл съм се, че ще докарам детската болница до първа копка

.
Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков Източник: БГНЕС
"Сега строим с 300 мъки национална детска болница. Аз съм се зарекъл, че тази болница ще я докарам до първа копка, но това показва, че някъде сме сбъркали далеч назад в годините". Това посочи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред участниците в VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се провежда в София. 
 

България е на първо място в Европа по смъртност. Детската смъртност намалява, но все още е с 2-3% над средните нива в Европейския съюз, коментира той, цитиран от БТА.

 

Министърът добави, че от гледна точка на критериите за оценка на една здравна система, българската е в средните показатели. Според него в България има много повече болници, отколкото са ни нужни.

 

Рано или късно трябва да се вземе решение за приватизиране на държавни болници, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни болници, включително общински, смята министърът. 

 

Според него трябва да се премине към приватизация на определени лечебни заведения, които от години са потънали в дългове, но с ясното условие да запазят всички съществуващи дейности. В същото време има много на брой частни болници, но те извършват само определен вид дейности, а не всички необходими населението в определени области, каза още Хинков, цитиран от БНР.

 

По думите му обаче това е политическо решение и трябва да се вземе на ниво здравна комисия и парламент.

 

"Убеден съм, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването, независимо, че частни болници предоставят добра и качествена услуга или няколко услуги", коментира проф. Хинков.

 

"Средно, акционерното участие на държавата във всички областни болници, е около 80%", посочи той.

 

Електронните рецепти трябва да доведат до изсветляване на системата и преодоляване на дефицита на лекарства, заяви министърът на здравеопазването професор Христо Хинков. 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3538 |25.11.2023 Ливърпул прекъсна печелившата серия на Ман Сити. Ерлинг Холанд постави рекорд . 6| 3190 |25.11.2023 Владислав Панев: Резултатите на правителството са добри, повишената перспектива пред кредитния ни рейтинг го показва . 24| 2932 |25.11.2023 Джамала: Русия ме атакува още от 2016 г., така работи пропагандната ѝ машина . 26| 3308 |25.11.2023 Справедливост, права и достоен живот за всяка жена искат шестващите за "Нито една повече"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads