Реклама / Ads
0| 2716 |21.08.2023 НОВИНИ

Министър Хинков защити увеличението на заплатите в Спешна помощ с 22 на сто

.
Министър Хинков защити увеличението на заплатите в спешната помощ с 22 на сто Източник: БГНЕС
Министърът на здравеопазването Христо Хинков защити процентите за увеличение на заплатите в Центровете за спешна помощ. Хинков каза, че 22-процентното увеличение е съобразено с инфлационните процеси.
 

В края на втория месец от управлението ни сме постигнали увеличение на заплатите в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) от 22% и увеличение на заплатите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с 20%, което никак не е малко от гледна точка на желанието да влезем в 3-процентен бюджетен дефицит.

 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков на брифинг във ведомството, на който присъства и заместник-министър д-р Бойко Пенков.

 

Той посочи, че е провел многократни срещи със Синдикат "Защита", но не разбира методите, които те използват.

 

"И до момента не е ясно какво е представителството на този синдикат. В Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, са национално представените синдикати", посочи проф. Хинков.

 

Министърът изтъкна, че предложението на Синдикат "Защита" е било представено на Тристранния съвет. Извършен е анализ на сумите, предложени от тях, който установява, че те надхвърлят предоставените 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет.

 

Освен това чрез така направеното разпределение, се създават диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет.

 

"Разговорите със "Защита" бяха дотук. Повече няма как да провеждаме разговори с тях, защото те очевидно не разбират аргументите и на другите страни в този процес - не само нашите аргументи. Но аз ви повтарям, че разликите между лекар и шофьор - увеличението е 300 лв.

 

Смятате ли, че това съотношение трябва да се намали? Смятате ли, че лекарите няма да реагират и то много по значимо, отколкото сегашната реакция на шофьорите На спешна помощ?", посочи Хинков.По изчисления на Министерството на здравеопазването брутната месечна заплата на шофьор в центровете за спешна медицинска помощ ще бъде 1500 лева, като средното увеличение е с 258 лева. Лекар с две специалности ще получава 3300 лева.

 

Министър Хинков каза още, че винаги е в готовност да подаде оставка, както поискаха от "Защита".

 

След като чуха обясненията на министерството, събралите се пред министерството представители на "Защита" заявиха, че идните дни ще продължат с различни форми на протести. Те се заканиха да организират гладни стачки и масови блокади и в другите градове на страната.

 

"Тази есен се планират разговори по новия Колективен трудов договор, но за да има компенсирани промени за заплати, те трябва да се заложат сега", посочи зам.-министър д-р Бойко Пенков. Той обяви, че гласуваното увеличение на заплатите ще запази баланса между отделните категории служители в спешните звена.

 

След договорения ръст от 22% на възнагражденията на работещите в спешна помощ, лекар с две специалности ще получава средно 3300 лева, а специалист по здравни грижи – 2245 лв. Основната брутна месечна заплата на шофьорите пък става 1500 лева.

 

"Общата сума, която ще бъде разпределена за работни заплати в ЦСМП от 1 август до края на годината, е около 22 млн. лв.", обобщи д-р Пенков.

 

По-рано днес шофьори на линейки, парамедици, фелдшери и сестри от спешната помощ и Синдиката "Защита" излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването с искане за по-справедливо разпределение на парите. 


Към обед членовете на синдиката "Защита" блокираха за кратко кръстовището на булевардите "Мария-Луиза" и "Тодор Александров" пред ЦУМ в София. Това стана, след като не се състоя поисканата от тях среща с премиера Николай Денков за разпределението на парите за шофьорите на линейки, фелдшерите, парамедиците и медицинските сестри.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2781 |21.08.2023 Лекарства или наркотици? Вътрешният министър и депутати обсъдиха неясните законови промени . 1| 2878 |21.08.2023 Министър Цеков: Има шанс строителството на „Хемус” да продължи от тази есен и до 2025 г. да са готови още 80 км . 0| 4621 |19.08.2023 Министър Богданов: Няма как държавни предприятия да работят на загуба, а заплатите на директорите да се увеличават . 3| 2589 |19.08.2023 Екоминистърът ни категоричен: Черноморието е чисто и не е опасно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads