Реклама / Ads
19| 5766 |14.12.2021 НОВИНИ

Министър Йорданова: При Гешев имаме същия тупик като при Цацаров – задръства системата

.
Надежда Йорданова Източник: стопкадър, bTV
При Гешев имаме същия тупик като при Цацаров – задръства системата, изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на правосъдието Надежда Йорданова.
 

„Личността Гешев е само част от проблема. Трябва да решим и двете страни на уравнението – да създадем механизъм, който да търси отговорност на главния прокурор, но не бива да забравяме и това, че Гешев не си върши добре работата. Това не може да бъде оставено без последствия. Ще настояваме ВСС да влезе в активната си роля, а инспекторатът да разследва всички прокурори“, обясни тя.

 

Министър Йорданова бе категорична, че съдебна реформа в радикалния й вид е не само възможна, но може да се случи в съвсем кратки срокове

 

„В споразумението на коалицията са записани няколко съвсем ясни мерки в три посоки – реформа във ВСС той да стане по-ефективен, ограничаване правата на прокуратурата и възможността за съдебен контрол на отказите на прокуратурата да разследват определени случаи“, отбеляза тя и припомни случаите със снимките с Бойко Борисов, кюлчетата и чекмеджетата, ТЕЦ-а на Доган и други.

 

Министърът на правосъдието засегна и темата с реформата на Антикорупционната комисия, чиято абревиатура КПКОНПИ ще бъде променена. Министърът гарантира, че този орган ще бъде разделен на две, а правомощията ще бъдат засилени. Увери, че отнемането на незаконно придобитото имущество ще бъде регламентирано така, че да отговаря на европейските стандарти.

 

Наказателно-процесуалният кодекс, за разлика от Наказателния кодекс е доста по-модерен. Чувам критиките, готови сме за дебат. Нека обаче да отграничаваме опитите за оправдание от случаите за некомпетентност и отказ от действие. Не мога да приема, че НПК е формално и им пречи, при положение, че прокуратурата отказва да задава съществени въпроси“, коментира Йорданова и припомни отново случая с Борисов, кюлчетата и банкнотите. „Прокурор не му беше поставил въпрос коя е Мата Хари, въпреки че той сам призна, че знае коя е. Не беше направена и експертиза на гласа му. Проблемът не е в НПК“, добави министърката.

 

Що се отнася до закриването на Спецсъдилищата, по думите й то е безусловно и ще се случи. „Ще бъде направено по начин, по който нито едно дело в съдебна фаза да не бъде прекратено“, увери Надежда Йорданова.

 

„Въпросът с Истанбулската конвенция е затворен с решението на Конституционния съд. Този дебат е затворен. Дължим на обществото по-голяма закрила и превенция на лицата, засегнати от домашното насилие. Това ще бъде във фокуса ни в следващите месеци и не търпи отлагане“, коментира още правосъдният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3053 |14.12.2021 Министър Сербезова спря временно сливането на Педиатрията и болница ”Лозенец” . 4| 23611 |14.12.2021 Пратиха в затвора колега на Гешев в Албания . 26| 3430 |14.12.2021 Министър Сербезова: Ваксинацията трябва да е доброволна . 12| 6161 |14.12.2021 Министър Божанов: Премахваме сините талони за автомобилите и някои удостоверения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads