Реклама / Ads
2| 4658 |08.08.2017 НОВИНИ

Министър на Македония: Влизането ни в НАТО възпира Русия

.
Новото правителство в Скопие увеличава натиска за присъединяването на страната към НАТО, защото смята, че по този начин ще предпази Република Македония от руската намеса във вътрешните работи. Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска заяви, че това влияние и намеса в тази стратегическа цел не са от помощ, нито са приятелски.
 

„И преди избора на новия кабинет бяхте свидетели на определено „изтичане“ на информация за опитите на Русия да постигне влияние в ключовите политически сфери и в областта на сигурността. Загрижени сме от този факт. Вярваме, че членството на Македония в НАТО може да сложи край на тези опити“, каза Шекеринска в интервю за агенция „Блумбърг“, цитира БГНЕС.

 

От месец юни и първите промени от 10 години в държавния връх на Македония страната се опитва да съживи усилията за членство в ЕС и НАТО, пише „Блумбърг“. Шекеринска съобщава, че правителството на Зоран Заев настоява да подобри отношенията с Гърция, която заради спора с името блокира присъединяването на Македония в НАТО, и иска да извърши вътрешни реформи в рамките на 9 месеца за по-бързо членство в Северноатлантическия пакт.

 

Македония трябва да положи усилия за спазването на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт, които сега се посочват като проблем за присъединяването на страната към алианса, каза Шекеринска. „Ще направим всичко за осъществяването на тези реформи, но също така ще искаме от страните-членки на НАТО да оценят тези усилия, както и техните резултати колкото е възможно по-бързо“, заяви македонският министър на отбраната.

 

Тя обяви, че ще последва примера на Черна гора, която стана член на НАТО по-рано тази година, и Македония през 2018 г. ще увеличи бюджета за отбрана, който днес е под 1% от БВП. Радмила Шекеринска изрази задоволството си от визата на американския вицепрезидент Майк Пенс в Подгорица миналата седмица. Според нея, това посещение е изпратило „ключово послание“ и е отхвърлила съмненията, че Вашингтон не е заинтересован от силното присъствие на НАТО в региона. „Тези съмнения изчезнаха“, подчерта тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6214 |05.08.2017 Министър Димов: Бомбата ”Натура 2000” заложи Тройната коалиция . 5| 6680 |04.08.2017 Експерт опроверга министър: Теменужка Петкова нещо се е объркала . 0| 9327 |03.08.2017 Албанците в Македония: България е майката . 0| 5240 |01.08.2017 Сръбският външен министър предлага делба на Косово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads