Реклама / Ads
15| 5784 |23.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Нинова забрани на мобилните оператори да вдигат цените

.
Корнелия Нинова Източник: БГНЕС
КЗП се произнесе, че намерението на мобилните оператори за вдигане на цените на услугите, представлява нелоялна търговска практика. Днес издаваме заповед, с която я забраняваме. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова.
 

„Тази практика е нелоялна, защото мобилните оператори възнамеряват да вдигнат 2 пъти цената, защото искат да го направят за 2020 и за 2021 година накуп през януари-февруари, когато излезе индексът на НСИ, да се отрази във фактурите за февруари“, поясни тя.

 

„От днес ще има акт на органа, с който я забраняваме. Искаме да ги предупредим, че ако го направят, ще приложим всички механизми и законови похвати, с които да не допуснем това. А те са няколко - налагане на глоба е най-малкото. Тя е в размер от 1000 до 30 000 лв. Второ, ще се обърнем към съда, за да поискаме, ако нашата заповед бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение т.е. да не се пристъпва към увеличение на цената“, каза още Нинова.

 

„Една от задачите е да извършим законови промени за защита на потребителите от всякакъв натиск. До ноември в КЗП са постъпили 21 000 жалби, това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Жалбите са срещу ЕРП-та, топлофикации, ВиК сектор, некачествени стоки“, каза още министърката.

 

От своя страна председателят на КЗП Димитър Маргаритов заяви, че за гражданите се получава нещо, за което те са информирани в последния момент преди празниците. По думите на Маргаритов, операторите се опитват да стигнат до злоупотреба.

 

„Изискахме становищата на операторите, анализирани са и диалог може да има, но трябва да се дава сметка за това, което е по закон”, добави Маргаритов.

 

Вчера мобилните оператори в България обявиха, че от следващата година ще увеличат цените си във връзка с повишаването на инфлацията за 2020 и 2021 г. Тази сутрин председателят на КЗП определи това намерение като „незаконно“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4655 |21.12.2021 Съветник на министър Проданов: Българският туризъм е на дъното . 0| 4939 |27.11.2021 PCR тестът за пристигащи от червена зона да отпадане, настоява министърът на туризма . 0| 3945 |09.11.2021 Министър Везиева: Фокусираме подкрепата към малките и средните компании . 0| 4234 |27.10.2021 Министър Балтова: Туризмът е в безпрецедентна ситуация. Средства има, трябва съгласие за разпределянето им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads