Реклама / Ads
2| 4833 |23.12.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КЗП има право да глоби телекомите, но не и да влияе на ценообразуването

.
Източник: БГНЕС
Комисията за защита на потребителите има право да глоби телекомите за нелоялни практики, но не и да повлияе на ценообразуването. Това поясни пред БНТ шефът на комисията Димитър Маргаритов.
 

Думите му идват само ден, след като КЗП започна спешна проверка на обявените намерения на мобилни оператори за повишаване цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители.

 

Маргаритов обясни, че към момента е обявено намерение за повишаване на цените на телекомуникационните услуги по действащи договори с потребители, но нищо конкретно не се е случило.

 

„На базата на това намерение ние сме се самосезирали и извършваме проверка. В КЗП са получени становищата на мобилните оператори и днес на извънредно заседание ще бъде взето решение по тях. Засега е анонсирано намерение с едностранно волеизявление“, отбеляза той.

 

Димитър Маргаритов обясни, че е незаконно увеличението на цените на мобилните оператори по начина, по който те са заявили намерение да го направят в началото на следващата година.

 

От представените пред Комисията за защита на потребителите документи става ясно, че намерението за индексацията е за тази и миналата година, а по закон това може да става само за предходната. Заявеното от мобилните оператори увеличение е около 5%, но то може да бъде направено по тази клауза единствено след официално обявения индекс на инфлацията за годината от НСИ, което ще стане през януари.

 

„Ще следим абсолютно изкъсо да се спази закона и дори във фаза намерения ние ще ги предупредим за това“, категоричен е Маргаритов.

 

Според председателя на КЗП най-вероятно поскъпването ще е по-малко от 5% и ще е около 1 лев на месец средно, ако таксата е около 20 лв.

 

Той обясни как потребителите могат да прекратят договора си с мобилния оператор:

 

-       При безсрочен договор - с едномесечно предизвестие

-       При срочен - от потребителя може да се изиска да плати максимум три месечни вноски като неустойка, независимо от срока на договора

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4274 |13.07.2021 Франция глоби ”Гугъл” с 500 млн. евро . 2| 4482 |24.05.2021 Глобиха Ryanair с 4,2 млн. евро за невъзстановяване на билети за отменени полети . 10| 8793 |05.03.2020 Бивш шеф на ”Булгаргаз”: Заради страх от глоби за милиарди Русия намали цената на газа . 1| 4438 |16.05.2019 ЕК глоби 5 големи банки за договаряне на валутни курсове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads