Реклама / Ads
17| 11411 |27.05.2021 АКТУАЛНО

ББР остава без надзор. Министър Петков уволни двама от членовете му

.
Кирил Петков
От този петък ББР остава без надзор. До тази ситуация се стигна, след като икономическият министър Кирил Петков уволни двама от членовете на Надзорния съвет на трезора, които отказаха да се явят на срещата с него. Това са Митко Симеонов и Велина Бурска. На техните места ще бъдат предложени Васил Щомов и Валентин Михов, които трябва да бъдат одобрени от БНБ.
 

„Днешната среща не е цирк. Много съжалявам, че другите двама члена не дойдоха, защото това за мен е начинът, по който прозрачността влиза във всички места, където трябва да отиде. Ако просто се подмени един надзор с друг в една затворена стая, това за мен е непрозрачно. Преди да се вземат такива решения и като част от управлението, искам да въведа начин за прозрачност и това е чрез обществени обсъждания“, отговори Петков на членовете на съвета Митко Симеонов и Велина Бурска, според които днешната среща била цирк. 

 

„Това, че вашите колеги не дойдоха може би донякъде показва къде се крие липсата на прозрачност“, загатна служебният министър на икономиката.

 

Така на Петков се наложи да се срещне на четири очи с председателя на Надзорния съвет на ББР Стамен Янев.

 

„Като че ли от една страна говорим за банка с пълен банков лиценз, а от друга говорим за инструмент на държавата, който следва да подпомогне малкия и среден бизнес“, посочи Янев.

 

„Причината за тази среща е натъкването ми на факта, че 8 клиента на банката са получили 946 млн. лева, средно всяка компания е получила над 100 млн. лева кредит“, заяви икономическият министър.

 

Стамен Янев започна да докладва пред него, като съобщи, че на 1/3 трета от заседанията на надзора не е присъствал заради лечението си от COVID-19. При изслушването си той сигнализира, че е имало трудна комуникация между надзора и управителния съвет на банката. 

 

„Приемам днешния ден като първа стъпка на запознаване на обществото с дейността на ББР“, посочи той.

 

По време на срещата министър Петков сложи и таван на кредитите, които могат да бъдат отпускани за една фирма, който ще бъде 5 млн.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6131 |23.05.2021 Министърът на културата награди 63-ма творци за 24 май . 44| 11483 |16.05.2021 Министър Кирил Петков: Фирми, свързани с Пеевски, са взели 500 млн. лв. от ББР . 61| 13838 |12.05.2021 Първо уволнение в МВР: Министър Рашков освободи административния секретар . 5| 12883 |22.03.2021 Бивш министър на отбраната: Един от задържаните от МО е назначен от Н. Младенов и развиван от агент ”Иван”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads