Реклама / Ads
0| 3226 |06.06.2022 НОВИНИ

Министър Сербезова: Вървим към електронно здравеопазване. Няма връщане назад

.
Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т.г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат.
 

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на среща с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас "Контракс“ и с представители на "Информационно обслужване“ – компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

 

В рамките на срещата беше уточнено, че предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

 

От страна на "Контракс“ като причина за проблемите при старта на модула за е-направление бяха посочени първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ.

 

"Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме“, посочи още министър Сербезова.

 

Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на "Информационно обслужване“. Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3289 |04.06.2022 Земеделският министър каза каква е опасността от зърнена криза в България . 0| 3697 |04.06.2022 Ако Путин оживее, ще види как Украйна става член на НАТО, убеден е украински външен ексминистър . 0| 3251 |03.06.2022 Министър Нинова не си поплюва: Сменя шефовете на ВМЗ-Сопот . 0| 3210 |03.06.2022 Министър „просто Наско“ се сети, че на културата й били необходими „значими реформи“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads