Реклама / Ads
1| 3914 |17.12.2023 НОВИНИ

Министър Славов: След Конституцията, ще има изцяло нов Закон за съдебната власт

.
Атанас Славов Източник: БГНЕС
"Надявам се разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде прието и в пленарна зала поради една много проста причина – това засилва независимостта на съда и отчетността на прокуратурата". Това каза пред журналисти в парламента правосъдният министър Атанас Славов, който участва в заседанието на комисията по конституционни въпроси, на което бе приет на второ четене проектът за изменение и допълнение на Конституцията. "Ще има изцяло нов Закон за съдебната власт", посочи още той.
 

Очаква се промените да бъдат гледани на второ четене в пленарна зала на извънредно заседание във вторник. За да бъдат окончателно приети измененията в основния закон, те следва да бъдат разгледани и на трето четене. 

 

По-рано днес депутатите гласуваха за служебен министър-председател президентът назначава измежду „председателя на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, управителя или подуправителя на Българска народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Народните представители в Комисията по конституционни въпроси приеха на второ четене измененията в Конституцията.
 

След гласуването министър Атанас Славов отбеляза, че най-важното е българското общество да е доволно, нашите партньори и съюзници да са убедени, че постигаме независимо правосъдие и отчетност на прокуратурата. 

 

Атанас Славов не изключи възможността въпросните изменения да бъдат атакувани пред Конституционния съд, предаде БТА:

 

"Аз вярвам, че предложеното изменение ще устои, защото то отговаря на възприети стандарти и вярвам, че Конституционният съд еволюира в своята практика и си дава сметка за това, което се случва в момента и в нашата държава, и в Европейския съюз", коментира министърът. 

 

Той посочи, че в хода на разискванията в пленарна зала Министерство на правосъдието ще продължи да защитава тезата председателят на Върховния касационен съд (ВКС) да бъде изключен като възможност за избор за служебен премиер:

 

"Това крие риск да компрометира независимостта на съдебната власт, имайки предвид функциите, които са отредени на председателя на ВКС да председателства новия формат на ВСС, да председателства общото събрание на двата съвета. Не считам, че това предложение отговоря на стандарта на независимост на правосъдието", добави министър Славов. 

 

Адвокат Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки" отбеляза, че Висшият съдебен съвет е с изтекъл мандат от 2 октомври миналата година и при това положение той ще изкара на практика две години след мандата си, а главният прокурор, който е изпълняващ длъжността, ще изкара повече от една година без мандат на поста си, което отново нарушава основния конституционен замисъл за това мандатите да бъдат в разумен срок. 

 

Относно възможността сегашният състав на ВСС и изпълняващият длъжността главен прокурор да действат още поне година, Славов каза, че има обективен процес, в който самите конституционни промени трябва да бъдат разработени на законово ниво:

 

"Ще има изцяло нов Закон за съдебната власт. Този процес отнема време. След като бъде изготвен законопроектът, следва задължителен един месец обществена консултация, изготвяне на пълна оценка на въздействието на законопроекта, гласуване в Министерски съвет и чак тогава ще дойде в парламента. Реалистично е това да стане в средата на март и е нормално изцяло нов законопроект да бъде приет в рамките от два до три месеца. Сроковете са реалистични", коментира министърът. 

 

Доц. Наталия Киселова от обществения съвет към Комисията по конституционни въпрос каза, че в пленарна зала може да бъде коригиран списъкът от лица, измежду които президентът следва да избира за служебен министър-председател. По думите ѝ част от хората, които са предвидени – като председателят и заместник-председателят на Сметната палата ще бъдат в своеобразен конфликт на интереси. По отношение на председателя на ВКС има възражение от самото ВКС и смесване на разделените власти.

 

Доц. Киселова коментира още, че и разпоредбите, свързани с квалифицираните мнозинства също могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Става въпрос за приетите текстове, според които Народното събрание избира независими регулаторни органи. В текста е предвидено, че решенията за избор се приемат с мнозинство от две трети от всички народни представители, когато това е предвидено със закон. 

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3705 |17.12.2023 Петър Витанов: Сглобката не може да решава големите проблеми на обществото, само да руши . 17| 10320 |17.12.2023 Кап. I ранг Васил Данов: Украинците ще устоят. Радев има същата лексика и школа на Ленин, Путин, Сталин . 7| 6841 |17.12.2023 Конституцията мина на второ четене в комисия. Депутатите ограничиха президента при избора на служебен премиер /обновена/ . 5| 3785 |17.12.2023 Зеленски: За седмица ПВО на Украйна свали 104 от 112 ирански дрона "Шахед"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads