Реклама / Ads
4| 3078 |16.10.2022 НОВИНИ

Министър Стоянов: България няма много изправно оръжие. Ако дарим на Украйна - какво ще правим?

.
Димитър Стоянов
България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности. Така министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира евентуалния износ на оръжия към Украйна.
 

И попита: „Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?”.


Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. „Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си”, категоричен е военният министър.


Министърът на отбраната обясни пред Нова телевизия, че Източният фланг вече е подсилен: „Има четири многонационални бойни групи - България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която бяха създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение”, уточни Стоянов, който подчерта, че страната ни не е слабото звено в НАТО.


Ядреното оръжие, Стоянов коментира, че се разглежда като възпиращо, а не нападателно. „Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има”, смята той.


НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. „Нищо чрезвичайно няма в случая”, заяви Стоянов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8689 |16.10.2022 Екатерина Михайлова: България е в конституционна криза, политиците не искат правителство . 7| 8579 |16.10.2022 Филип Димитров: Дебатът за евроатлантическото ни бъдеще е приключен за България . 3| 3316 |15.10.2022 Министър Стоянов: България си е гарантирала природен газ поне за година напред . 2| 3153 |15.10.2022 В резолюция на Конгреса ПЕС призовава за България в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads