Реклама / Ads
0| 2302 |11.09.2022 НОВИНИ

Министър Стоянов заговори за бартер с Азербайджан - изнасяме ток, те дават газ

.
За възможен бартер с Азербайджан заговори служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той заяви, че страната ни би могла да изнася ток в замяна на газ за Баку. При такава схема според него бихме могли да получим количества за следавщите 4-5 месеца.

“Те произвеждат електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, потвърдена е принципно - ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газта, която спестяват да ни я дадат на нас", обясни Никола Стоянов пред Българската национална телевизия. 

 

За напредъка по интерконектора с Гърция, по който трябва да потече газ от Азербайджан, Стоянов заяви с увереност, че газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация на 1 октомври. 

 

“Азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем", каза още Никола Стоянов.

 

Азербайджан е предложил да запази за България малка част от разширението на южния газов коридор, което предстои, и по което до 3-4 години трябва да потече газ. България може да получава от Азербайджан още 1 млрд. куб. метра газ годишно.

 

"Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3,5 милиарда годишно, което означава близо 60%. Експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, предстоят преговори за цена, количества, от кога точно и т.н. Важното е ние от сега да заявим тези количества", обясни министър Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5054 |10.09.2022 Мартин Димитров от ДБ: Оставка на министъра на енергетиката, действията му са пълен провал . 0| 2364 |10.09.2022 Антонина Стоянова разказва за срещите си с кралицата . 0| 2298 |10.09.2022 Здравният министър Меджидиев: Учебната година започва без маски и тестове за децата . 1| 3669 |10.09.2022 Асен Василев контра на министъра: Ние осигурихме ниската цена на газа за октомври, същата е като през юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads