Реклама / Ads
11| 5536 |28.05.2014 НОВИНИ

Министър Стойнев: Стратегията за енергийния сектор е готова

.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев Източник: Булфото
Енергетиката се нуждае от последователни политики, обяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дебатите по внесения вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски за провал в областта на енергетиката.
 

"Точно преди една година правителството започна работа. Първият документ, с който се запознах като министър на енергетиката, беше документът на ЕК с анализ на натрупаните огромни и тежки проблеми в енергийния сектор и препоръки за реформирането му", отчете Драгомир Стойнев.

Той се обърна към ГЕРБ с думите, че стратегията за енергийния сектор е готова. "Желанието ми е това да не е поредната стратегия, която се изготвя, поредната 257-ма стратегия, и желанието ми е още следващият месец тя да бъде предоставена на всички парламентарни групи и да бъде обсъдена с тях, и да постигне консенсус", призова енергийният министър.

Той отчете, че тази стратегия стъпва на четири основни стълба. Първо – либерализация на енергийния пазар и изпълнение на ангажиментите ни като страна-членка на ЕС. Второ – стабилизиране ключовите дружества в енергетиката и връщане на баланса в енергийната система. Трето – диверсификация на маршрутите и източниците на доставки. Четвърто – спиране на разпродажбата на българската енергетика.

"Енергетиката е част от националната сигурност", заяви Стойнев. Според него управлението на активите й и процесите в системата трябва да бъдат подчинени и на обществения интерес, освен на пазарни принципи.

"Правителството работи и постига резултати, независимо от атаките", коментира Стойнев разговорите за състоянието на властта след проведените в неделя избори за Европейски парламент. "Не си правя илюзии за политическата ситуация, в която работим. Нека анализът на изборните резултати да си го правим в партийните централи, а тук да се съсредоточим върху енергетиката", призова той.

Министър Стойнев подчерта, че темата за енергийната политика е стратегическа за развитието на България и се нуждае от дългосрочност и максимален консенсус.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 7889 |26.05.2014 Пеевски отстъпи мястото си в ЕП на министър Михайлова . 12| 4851 |21.05.2014 Стойнев:ВМЗ с 20 млн. дълг по-малко, рекетьори за "Химко" . 46| 4727 |20.05.2014 Стойнев: Процедурата на ЕК срещу страната ни е заради Борисов . 6| 5462 |20.05.2014 Предеседателят на КЗП: Министър Стойнев стои зад атаките срещу мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads