Реклама / Ads
12| 4092 |03.01.2024 НОВИНИ

Министър Тагарев: България може да противостои на ескалиращите действия на Русия по Източния фланг на НАТО

.
Тодор Тагарев Източник: БГНЕС
"България, която през април 2024 г. ще отбележи 20 години членство в НАТО, може да изиграе важна роля, като затвърди по-широкомащабните усилия за възпиране и отбрана в държавите от Източния фланг на НАТО и като противостои на ескалиращите действия на Русия в региона". Това заяви министърът на отбраната Тодор Тарагев.
 

В своя публикация във Facebook Тагарев анонсира свое интервю за Европейския център към Атлантическия съвет на САЩ.

 

"Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна представлява критична заплаха за сигурността на целия Черноморски регион, с огромни последици за продоволствената и енергийната сигурност, свободата на корабоплаването и световната икономика", пише още той и допълва:

 

"Освен това напрежението в Западните Балкани допълнително усложнява усилията за запазване на стабилността в трансатлантическата среда за сигурност.





Ситуацията се влошава допълнително от факта, че Русия продължава да използва в своя полза енергийна принуда и манипулация, съчетани с разпространението на руска дезинформация и други форми на зловредно влияние, което създава сериозно предизвикателство за България и други държави в региона".


"Стратегическата позиция на България в Черно море, ангажиментът към сигурността на Западните Балкани и засилените партньорства със съседите укрепват колективната отбрана както на Европа, така и на НАТО. България, която през април 2024 г. ще отбележи 20 години членство в НАТО, може да изиграе важна роля в това отношение, като затвърди по-широкомащабните усилия за възпиране и отбрана в държавите от Източния фланг на НАТО и като противостои на ескалиращите действия на Русия в региона", посочва министърът на отбраната.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3639 |03.01.2024 Бурята Хенк връхлетя Великобритания, Франция и Германия. Метеоролозите: Пикът на наводненията предстои . 1| 3722 |03.01.2024 Нарастване на напрежението: Ирански военен кораб навлиза в Червено море . 0| 4197 |03.01.2024 Най-чаканите филми тази година . 0| 3824 |03.01.2024 5 века след неуспешния полет на Леонардо да Винчи: Историята на едно екстремно кацане и още по-безупречна евакуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads