Реклама / Ads
1| 3728 |03.01.2024 НОВИНИ

Нарастване на напрежението: Ирански военен кораб навлиза в Червено море

.
Кадър от отвличането на Galaxy Rider с българи на борда
Иран изпрати военноморска фрегата в Червено море на фона на ескалиращото противопоставяне между западните държави и подкрепяните от Техеран бойци, при което морският трафик е атакуван с дронове, ракети и моторни лодки.
 

Иранската информационна агенция Tasnim съобщи в понеделник, че военният кораб Alborz е прекосил пролива Баб ел-Мандеб и е навлязъл в оживения воден път, където вече е разположена водената от САЩ коалиция. Според ирански официални лица 51-годишният плавателен съд, първоначално продаден на иранския шах от Великобритания, ще контролира военноморските мисии в Индийския, Тихия и Атлантическия океан, пише "Politico".

 

С този ход иранските военни се включват във все по-нестабилната криза, която се разгръща в Червено море, където напрежението се покачи след войната между Израел и Хамас в ивицата Газа.

 

Бунтовниците хути от Йемен, които заедно с базираното в Газа движение Хамас са част от подкрепяната от Иран "ос на съпротива" срещу Израел, започнаха да атакуват търговски кораби, преминаващи през Червено море през декември. Групировката настоява, че има за цел само да наруши работата на танкери и товарни кораби, свързани с Израел, но десетки граждански плавателни съдове са изложени на риск.

 

Припомняме, че товарният кораб "Galaxy Leader" с двама българи на борда, частично собственост на израелски бизнесмен, беше отвлечен от хутите в Червено море на 19 ноември.

 

През уикенда военноморските сили на САЩ съобщиха, че са унищожили три лодки с бойци на хутите при опит за отвличане на контейнеровоз Maersk Hangzhou, който според тях оперира в региона. Инцидентът бе втората атака срещу плавателния съд в рамките на само 24 часа.

 

Във вторник говорителят на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак нарече нападенията "неприемливи" и "дестабилизиращи".

 

"В ход е планирането на редица сценарии. Не са взети никакви решения и ние ще продължим да преследваме всички потенциални маршрути", заявиха оттам. В понеделник министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс намекна в статия, публикувана във в. "The Telegraph", че Лондон е готов да започне въздушни удари срещу хутите.

 

През декември САЩ обявиха международно усилие в областта на сигурността, наречено операция "Пазител на благоденствието", за охрана на Червено море. Обединеното кралство изпрати военноморски разрушител като част от коалицията, а Дания заяви в петък, че ще изпрати фрегата, която да се присъедини към операцията.

 

ЕС се съгласи да се присъедини към усилията на САЩ, но страни като Франция и Испания обявиха, че техните военни кораби в региона ще останат под национален контрол.

 

"Запазваме френското командване в този случай и продължаваме да действаме в рамките на самозащитата", заяви френският министър на въоръжените сили Себастиан Лекорну пред френската телевизия във вторник.

 

В момента в региона се намира френската многофункционална фрегата FREMM Languedoc, съобщи френски служител.


Натиск за световната търговия

 

Червено море е жизненоважна пътна артерия за износ на корабни товари и енергия.

 

През водите му преминават танкери, превозващи до 10 процента от световния петрол. Цената на суровия петрол тип "Брент" се повиши с 2% до 78,58 долара за барел във вторник вследствие на атаките от миналия уикенд. BP (международна енергийна компания със седалище в Лондон, инициалите на компанията произлизат от старото ѝ име British Petroleum, бел. ред) вече заяви, че ще пренасочи корабите си, за да избегнат региона, което вероятно означава по-дълго време за пътуване и по-високи разходи за потребителите.

 

Корабоплавателните компании пренасочват корабите си около Африка, вместо да пресичат Червено море, но засега икономическото въздействие е ограничено, "макар че очевидно не е нулево", пише главният глобален икономист на UBS Wealth Management Пол Донован.

 

В неделя Maersk, най-големият превозвач в света, спря да изпраща корабите си през Червено море, след като Maersk Hangzhou беше ударен от ракета. Часове по-късно същият кораб беше нападнат от лодки на хутите.

 

Във вторник компанията заяви, че ще "спре всички транзити през Червено море/Аденския залив до второ нареждане", като добави: "В случаите, когато това е най-целесъобразно за нашите клиенти, корабите ще бъдат пренасочвани и ще продължат пътуването си около нос Добра надежда".

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3757 |03.01.2024 Ген. Съби Събев: Стратегията на Украйна е да изолира Крим . 0| 3708 |03.01.2024 WINBET ще раздаде 500 000 безплатни завъртания за хитови казино игри през януари . 29| 7706 |03.01.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: През 2024 г. за пръв път България има шанс да не е последна в европейските икономически класации . 0| 3826 |03.01.2024 5 века след неуспешния полет на Леонардо да Винчи: Историята на едно екстремно кацане и още по-безупречна евакуация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads