Реклама / Ads
8| 3919 |29.07.2019 НОВИНИ

Министър Танева потвърди за чумата във видинско

.
Десислава Танева Източник: БГНЕС
22 огнища на африканска чума има установени при домашната свиня, а 20 при дивата свиня. Последната положителна проба на чумата е установена във видинския ромски квартал.
 

В България има 110 регистрирани кланици от които 67 са за клане на свине. Те ще могат да извършват дейността си при постоянно присъствие на ветеринар и военна полиция, за да няма нерегламентирано клане на домашни свине.

 

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева. В страната към настоящия момент има регистрирани 65 свинекомплекса със съответните нива на биосигурност. От тях в 3 има установена свинска чума. За всички останали, включително и за тези от Южна България се определя 20 километрова санитарна зона. В тези зони не трябва да има „заден двор“ и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

 

Тези решения влизат в сила незабавно, обяви Танева. Българска фирма има разрешение да разработи ваксина против африканска чума – болест, която е нелечима до момента. "Не бих казала, че има съпротива при убиването на животните. Ветеринарът в единия от свинекомплекса поиска да бъдат убити животните само в боксовете, където пробите са положителни. Такова решение не може да бъде взето", добави тя относно ситуацията в Голямо Враново, Русенско.

 

Министър Танева информира отново, че с между 75% и 100% от стойнността на едно прасе ще бъдат обезщетени всички собственици, чиито животни са еватнизирани. „Такова е европейското законодателство“, обясни тя, цитирана от Новини. бг.

Вицепремиер Томислав Дончев от своя страна помоли всички хора за съдействие. Той напомни, че проблемът с африканската чума засяга цялата страна.

 

По думите му, единственият начин да се преборим с чумата е месото от всяко заколено прасе да бъде подлагано на термична обработка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5758 |26.07.2019 ГЕРБ потвърдиха, че собственикът на ”Тад груп” е бил учредител и член на партията . 2| 4150 |26.07.2019 БСП иска оставките на Дончев и Танева заради чумата по свинете . 8| 4145 |26.07.2019 Проверяват за още две огнища на африканска чума по свинете, съобщи Танева . 3| 4599 |26.07.2019 Руският енергиен министър: Втората линия на ”Турски поток” ще мине през България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads