Реклама / Ads
11| 3889 |05.01.2021 НОВИНИ

Министър Терзийски заяви, че няма второ НСО. Остана сляп за полицейското насилие

.
Христо Терзийски.
Новата структура не е нова, а реорганизация в МВР и няма да изпълнява функциите на ново НСО. Ние прилагаме добре работещи случаи от Западна Европа. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски за новото формирование в МВР.
 

Вътрешният министър  остана сляп за полицейското насилие, извършено по време на протестите през лятото.  Той обяви, че били извършени проверки, но не било установено каквото и да е полицейско насилие. Той все пак допусна, че прокуратурата може да открие и нещо различно, защото и тя имала право да каже дали е имало проблеми или нарушуване на закона. Терзийски за пореден път отчете няколко административно наказани полицаи, свързани с протестите, но не посочи, както имената и длъжностите им, така и провиненията им. В същото време обаче беше категоричен, че данни за полицейско насилие при всички проверки не били открити.

 

Изявленията на МВР-шефа идват на фона на десетките кадри и сигнали за брутално полицейско насилие - например при смазването на Великото народно въстание пред Партийния дом. Те опровергават и тогавашните, и сегашни твърдения на МВР, че действията на полицаите са били в рамките на закона, и то само срещу ултраси и криминално проявени. Социалните мрежи обаче бяха пълни със снимки и видео на брутални полицейски прояви спрямо хора, които нямат нищо общо с ултрасите.

 

Той коментира Новгодишната стрелба в Ловеч: Призовавам всеки, който има информация за стрелбата в Ловеч, да ни помогне, за да можем да установим стрелеца. Това коментира министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Стана ясно, че в новогодишната нощ минути след полунащ жена е била простреляна в гърба в кв. Младост докато пред блока, където живее по традиция хората се хванали на хоро, за да посрещнат новата година.

 

По същото време е имало гърмежи от пиратки и фойерверки. Никой от хората пред жилищните сгради не разбрал, че някой е стрелял с огнестрелно оръжие. Жената е откарана в местната болница, където лекарите установили, че се касае за прострелна рана.

 

На този етап не е установен извършителят. Хората не са разбрали, че жената е простреляна, те не са предполагали, че може да стане подобно нещо. Според разследващите изстрелът е дошъл от жилишна сграда, стреляно е по жив човек. Предполагаме, че е стреляно с пистолет. Ще разберем какво е оръжието, щом лекарите извадят куршума от жената. Предполагаме, че изстрелът е бил насочен директно към човека, а не става дума за рикошет, друг е въпросът дали миената на стрелеца е била конкретно пострадалата жена или случаен човек, посочи министърът пред bTV.


Имаме потенциал да стигнем до стрелеца и са набелязани множество процесуално-следствени действия, планирани са много мероприятия, които са специфични и не често прилагани, посочи той.

 

Вече са направени проверки на хората, които притежават оръжия в жилищните сгради, иззети са оръжията, проверява се човек по човек и търсим съдействието на гражданите. Има видеозапис и работим с него, посочи министърът.

 

Призовавам извършителя, предполагам, че това е лице, което не е с трайни кримчинални наклонности, ако е случаен стрелец, просто да дойде и да ни каже. Всяка една грешка има и прошка, има и наказание. Ние до извършителя така или иначе ще с тигнем, няма да оставим разследването да се развива въз основа доброто желание на извършителя, категоричен е министърът.

 

Обирджиите от хипермаркета в Сандански не са били въоръжени, но са били добре запознати със ситуацията. Разследваме и версията за участието на вътрешен човек. Сумата, която е взета, е малко повече от 100 000 лв. Що се отнася до обира на инкасо автомобила, там нападателите са имали оръжия, но не са ги използвали. При подобна ситуация и защити на автомобилите, не би трябвало служителите да имат проблем да опазят парите, които превозват“, коментира вътрешният министър.

 

„През 2020 г. имаме снижаване на всякакъв вид престъпност. Убийствата, които са регистрирани, са 63, което е изключително ниска цифра за последните 10 години. Кражбите на коли са намалели с 11%, а телефонните измами – с 80 на сто. МВР задържа групи, които се занимават с тези измами, у нас, както и в Букурещ, допълни Терзийски.

 

4600 служители на МВР са минали през коронавирус. Починалите са 30. Въпреки че нашите хора са на първа линия, не означава, че не може да са се заразили извън работните си ангажименти. В тридневен срок изготвихме списък с желаещи служители за ваксиниране. Записали са се 11 000 души, което е около 20-22% от общия брой в МВР. По празниците бяха направени над 600 проверки на територията на цялата страна. Бяха констатирани 30 нарушения, но нашата цел беше да се работи превантивно. На 25-и декември едно заведение, на Околовръстния път на София, колегите от икономическа полиция работеха цяла седмица. В него се влизаше през таен вход с парола. Клиентите бяха специални хора и вероятно хора, които се познават. Там бяха заловени 67 лица. Съставените актове за не носене на маски са над 21 000, а общо са санкционирани – 27 000 лв. През 2020 г. МВР е събрало 115 млн. лв., което е с 36% повече спрямо 2019 г. Извършени са проверки и са наказани четирима служители от МВР, които са използвали непозволени помощни средства по време на протестите. За всеки един случай, при който не сме сигнализирани от конкретно лице, а от медиите дори, се съобразяваме. Не подлежи на съмнение, че МВР ще опази изборите. Ще ни затруднят мерките за безопасност, но за нас няма да представлява такова изпитание. Новата структура не е нова, а реорганизация в МВР и няма да изпълнява функциите на ново НСО. Ние прилагаме добре работещи случаи от Западна Европа,  каза още вътрешният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 4430 |03.01.2021 Здравният министър: Масова имунизация срещу COVID-19 - до края на месец май . 9| 3454 |31.12.2020 Министър Ангелов глобява организаторите на концерта в Габрово . 11| 3411 |29.12.2020 Здравният министър обясни защо бусове за кренвирши доставиха ваксините на Pfizer . 24| 8440 |27.12.2020 Министър Е. Димитров: Натискат ме заради Бобокови

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads