Реклама / Ads
1| 4094 |21.09.2023 НОВИНИ

Министър Цоков: Използването на електронни бележки ще спести 24 часа труд на класните за година

.
Проф. Галин Цоков, образователен министър Източник: БГНЕС
”При изписване на рецепта, лекуващият лекар ще има възможност да напише и електронна бележка. Тя автоматично ще се получи в училище. Диагнозите няма да бъдат видими за всички. Ще има сериозен ефект за самите класни ръководители. Ще се спести около едно денонощие - 24 часа, труд на всеки класен ръководител от едногодишното използване на електронни извинителни бележки.”
 

Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

 

Той разясни целите и предизвикателствата, пред които е изправена ръководената от него институция в началото на новата учебна година.

 

Проф. Цоков посочи, че реформите в образованието няма как да се случат, ако не се промени учебното съдържание. 

 

"Нашият екип продължи един процес, при който десетки педагогически специалисти са извели промени в учебните програми от първи до десети клас, които ние през юли отворихме за обществено обсъждане. Направихме го с идеята да има приемственост между екипите в МОН. Идеята е в някаква степен да отпадне фактологичната натовареност на учениците, без да има по-сериозни размествания и преструктуриране на учебното съдържание, за да няма необходимост от нови учебници. Това ще облекчи учителите да ориентират обучението не само към овладяване  и възпроизвеждане на знания, а и към формирането на уменията и компетентностите на учениците", отбеляза образователният министър.

 

Предложението да не се дават домашни на учениците не е стояло във фокуса на промените, предложени в Наредба 11, отбеляза проф. Цоков.

 

"Предложихме промени, свързани с регулирането на броя на самостоятелните или екипни работи на учениците, които се оценяват. Оценяването на проекти може да се извърши от двама или трима учители съвместно. Търсим възможност оценяването да се ориентира към формирането на умения и компетентности на учениците, а не само към възпроизвеждане на знание", подчерта той.

 

В Наредба 11 записахме, че самостоятелните работи могат да се дават и за възприемане на нови знания, допълни министърът

 

„Учителите могат да използват и модела на обърната класна стая, при който ученикът вкъщи получава новото знание чрез определено видео или с дигиталната раница, дискутира в клас и стига до разбиране и формиране на умения. Все повече методи от т.нар. формиращо оценяване трябва да се използват в нашето училище", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4297 |21.09.2023 Министър Тагарев ще открие първото лицензирано летище за спешна медицинска помощ по въздуха . 7| 4060 |21.09.2023 Радев предпочел да се срещне с външния министър на Саудитска Арабия . 2| 4018 |21.09.2023 Бившият вътрешен министър В. Вучков: Самоцелното създаване на разследващи органи няма да доведе до нищо добро . 4| 5072 |20.09.2023 Министър Вътев увери пчеларите: Изпращаме до Брюксел искания във ваша полза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads