Реклама / Ads
0| 3125 |29.07.2022 НОВИНИ

Министър Заков отговори на Нинова за F-16 и залъка на народа

.
Драгомир Заков
Предвид противопоставянето на модернизацията на Българската армия срещу жизнения стандарт на българските граждани трябва да се има предвид следното: Модернизацията на Въоръжените сили е не просто наложително. То е задължително в ускорени темпове, с цел защита на националната сигурност. Без сигурност няма икономика и няма нарстващи доходи.
 

Тезата, че парите за модернизация изяждат средствата за живот на българските граждани е странна! България има приет Национален план за достигане на 2% от БВП разходи за отбрана до 2024 г. Средствата се планират в тригодишната бюджетна прогноза, наред с тези за социална политика, здравеопазване, образование и др.


Ако договорът за вторите 8 Ф16 блок 70 се сключи до края на тази година и бъде ратифициран, първото плащане ще е в размер на около 30 млн. лв. Тези средства СА налични в бюджета. Те НЕ могат да бъдат разходвани за други видове плащания. НЯМА и такава необходимост. Държавните финанси са в добро здраве, а последната актуализация на бюджета разпредели средства за ключови социални плащания, вкл. през зимния период. Важни решения в тази посока бяха взети и на последното заседание на МС.
Абдикиране от обсъждания на ключови въпроси за модернизацията на армията е абдикиране от същината на националната сигурност и бъдещето на нацията.


Армията не е и никога повече не трябва да бъде инструмент за постигане на политически цели. Употребата й за политически цели в миналото и настоящето е довело до сегашния колапс и почти пълна безизходица в някои структури.


Перифразирайки: Който не отделя от залъка си за своята армия, рано или късно ще отделя много залци за чужда армия!


Последното ние, българите, го знаем отлично. Историята трябва да се помни, защото нейните уроци са безценни!


Драгомир Заков




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3034 |29.07.2022 Министър Сандов потвърди: Затваряме ТЕЦ „Брикел“, не отговаря на екологичните изисквания . 0| 32988 |28.07.2022 Бориславова отговори на Йорданов със снимки от Харвард: Няма обективни аргументи за нападката срещу мен . 0| 3200 |28.07.2022 Министърът на отбраната: Забавянето на F-16 крие риск ВВС да загубят способности . 0| 3163 |28.07.2022 Енергийният министър прекратява меморандума с Gemcorp

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads