Реклама / Ads
16| 4763 |24.06.2014 НОВИНИ

Министър Златанова зачеркна новия Наказателен кодекс

.
Не ни е необходим нов Наказателен кодекс, а можем да работим по-ефективно, по-професионално и по-добре и по сега действащия кодекс. Това заяви по време на второто обществено обсъждане на проекта за нов Наказателен кодекс с представители на професионалната юридическа общност заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова.
 

„За мен като министър, който води комуникацията с Европейската комисия, е много важна индикация вашето мнение и ако имам вашата подкрепа, можем да се опитаме да убедим Европейската комисия, заедно с всички вас, че можем да работим по-добре и да постигнем очакваните от нас резултати със сега действащия кодекс”, обяви Златанова и гарантира, че е готова да отстоява това виждане на практиците.

Преди да направи своето изказване, министър Златанова изслуша становищата на представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет и Софийския апелативен съд, които до голяма степен бяха в посока на твърдението, че страната ни по-скоро няма нужда от нов НК, а от поправки в настоящия.

„За мен това беше много важен сигнал”, заяви по-късно пред журналисти Златанова. „Това е мнение, което много тежи и се учудвам, че досега толкова години не е било взимано под внимание", добави тя.

„Готова съм да обясним това заедно с практиците и професионалистите на Европейската комисия и в следствие на това да покажем резултатите, които се очакват от нас”, повтори министър Златанова.

"Мисля, че сме длъжни да се вслушаме в това мнение, защото иначе рискуваме да наложим политически закон, който не се приема добре от гилдията", категорична бе Златанова.

На въпрос на журналисти дали Европейската комисия на практика настоява за нов Наказателен кодекс, Златанова отговори, че ЕК настоява за резултати. „Как ще се бори страната с корупцията, организираната престъпност и т.н и как ще се покажат резултатите и че има върховенство на закона, това е наш вътрешен въпрос”, обясни вицепремиерът.

"Вероятно преди няколко години, по-скоро се е считало, че може би една от пречките за ефективното наказателно преследване в България е остарелият закон. Очевидно практиците – съдии и адвокати, не мислят така", заключи Златанова.

На въпрос кога ще бъде избран главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет, правосъдният министър припомни, че за това е необходима подкрепата на минимум 160 народни представители. Министърът отбеляза, че многократно е призовавала парламентаристите да постигнат нужния консенсус по този въпроси и отново изтъкна, че не бива да се отлага изборът, още повече, че миналата седмица Европейската комисия е изпратила писмо, с което апелира за скорошен избор на нов главен инспектор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5289 |23.06.2014 “Монд” спряга Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС . 9| 5928 |23.06.2014 Военния министър изгони шефа на кабинета си . 6| 5323 |23.06.2014 Георги Търновалийски назначен за зам.министър на финансите . 24| 6385 |20.06.2014 Кмет и министър се обвиняваха грозно на фона на трагедията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads