Реклама / Ads
24| 5274 |23.06.2014 НОВИНИ

“Монд” спряга Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС

.
Кристалина Георгиева
Френският в. “Монд” нареди българския еврокомисар по бедствията и авариите Кристалина Георгиева сред възможните кандидати за върховен представител на ЕС за външната политика на мястото на британката Катрин Аштън.
 

 

Това можело да бъде компромисно решение в пазарлъка за високите постове в ЕС, който предстои на Европейския съвет на 26-27 юни, информира 24 часа. Според “Монд” пакетната сделка може да придобие следния вид: подкрепяният от Германия и Франция Жан-Клод Юнкер да оглави ЕК. Великобритания, която е против него заради увлечението му по федерализма, може да бъде утешена чрез избиране на датската премиерка от левицата Хеле Торнинг-Шмит за председател на ЕС на мястото на Херман ван Ромпуй, чийто мандат изтича в края на ноември. Тя е омъжена за британец. Освен това Дания по много въпроси споделя британските позиции - например не членува в еврозоната. Това дразни Франция, но Германия смята, че не е задължително представител на еврозоната да оглави Европейския съвет. Възможно е към тази комбинация да се добави и кандидатът на Полша Радек Шикорски за върховен представител на ЕС за външната политика.

 

Ако не бъде постигнат компромис с британския премиер Дейвид Камерън, “Монд” вижда резервен вариант: бившият италиански премиер социалист Енрико Лета да стане председател на ЕС, а Кристалина Георгиева да оглави европейската дипломация. Тези твърдения се засилили през последните дни.

 

Не е ясно обаче кой би издигнал кандидатурата на Кристалина Георгиева. Дори и с титлата върховен представител тя ще е реално българският еврокомисар. Той се издига от правителството. Засега обаче българското правителство не е обявило номинации за член на Европейската комисия. Името на Георгиева за втори мандат в ЕК бе споменато единствено от ГЕРБ. За член на ЕК правителството обмисляше Ирина Бокова, но миналата седмица тя бе предложена за генерален секретар на ООН. Лидерът на БСП Сергей Станишев също е сред потенциалните български кандидати за еврокомисар.

 

Лидерите на социалдемократически и социалистически партии от 10 държави в ЕС подкрепиха кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК в Париж през уикенда. Британският премиер Дейвид Камерън, който е категорично против Юнкер да оглави ЕК, се зарече да поиска открито гласуване на лидерите на предстоящия Европейски съвет. Германия пък настоява да бъде създаден постът комисар на ЕС по въпросите на бежанците заради задълбочаването на проблема с търсещите убежище в Европа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4942 |21.06.2014 Плевнелиев и Кристалина Георгиеваа отиват в наводнените райони . 16| 6312 |11.06.2014 Спрягат бургаския кмет за служебен премиер . 9| 5074 |07.06.2014 Кристалина Георгиева отрече да става премиер . 15| 6196 |07.03.2014 Кристалина Георгиева води кампания на УНИЦЕФ срещу насилието на деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads