Реклама / Ads

0| 2641 |15.03.2022 НОВИНИ

Министърът на финансите толерира фирма с господстващо влияние на пазара

.
Източник: Insa.bg
Във връзка с изказването на Вицепремиера и Министър на финансите Асен Василев в предаването на БТВ: „Защо, господин министър?“, от „ИНСА ОЙЛ“ заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това бяхме извикани на среща на „4 очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България, европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Междувременно пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. Още по-скандално е, че усвоения от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции.

 

Министърът на финансите Асен Василев публично призна за уговорка с фирмата с господстващо положение на пазара, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата. По този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги. В интервюто си пред БТВ Министърът на финансите не представи никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива. Още повече той си спести факта, че по същото време цените на дизела и бензина в съседните на България – Румъния и Сърбия, бележат аналогичен скок. В кризисната ситуация за която говори и

 

Министър-председателя Кирил Петков се очаква правителството и бизнеса да гледат в една посока и да работят за подкрепа на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от последствията. Политизирането на икономически теми, не водят до трайно решаване на задаващата се криза в сферата на горивата, нито до цялостно стабилизиране на сектора.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2476 |15.03.2022 Дикме: Не е работа на министъра на финансите да се занимава с брашно и олио . 0| 7360 |02.03.2022 Зам.-министърът на Янев хвърли оставка. Не искала повече „да изпитва срам и неудобство“ . 0| 2561 |01.03.2022 Андрей Гюров: Министърът на отбраната има друга позиция за Украйна, най-добре е да се смени . 5| 4784 |18.02.2022 Министърът на културата праща на концерти деца, вместо кошници с цветя
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ