Реклама / Ads
6| 5351 |13.08.2020 НОВИНИ

Министерството на икономиката: Не очакваме спадове през настоящето тримесечие

.
Източник: БГНЕС
Прогнозите, с които разполага министерството, са че България няма да бъде една от засегнатите държави в Европа, каквато е например Великобритания.
 

Това обяви на брифинг след среща със синдикалните и работодателски организации в Министерството на икономиката министър Лъчезар Борисов. Темата бе напредъкът по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от МИ.

 

Не очакваме спадове през настоящето тримесечие от 20%, но предстои тежка криза и затова предприемаме всички тези мерки. Това е нов пакет, които доразвива сегашния пакет с освободените средства, както и средствата, които могат да дойда от ЕС по инициативата React EU. Водим преговори тези средства да бъдат максимално бързо усвоени. Имаме разговори с Министерство на финансите ние да работим активно и бързо заедно с бизнеса, да подготвим процедурите, ако трябва ще използваме бюджетни средства, които в последствие ще бъдат възстановени, когато средствата бъдат получени от ЕС.

 

Борисов обяви още, че е готов отчетът на МИ от встъпването му в длъжност, което се случи на 24 юли 2020г.

 

Повод за днешната среща е решението на МС за индикативно финансово разпределение на средствата по инициативата на Европейската комисия React EU, заяви министър Борисов.

 

Tова са средства, които идват за борбата с Covid кризата и икономическата криза в българската икономика. Общо средствата, които бяха разпределени, са 656 млн. евро или 1 283 000 000 лева.

 

Икономическата част, за която ще отговаря изцяло Министерството на икономиката, е 391 166 млн. лева.

 

"Идеята е да бъдат приети промени, които да дадат шанс на бизнеса тези средства да бъдат усвоявани максимално бързо, а не в процедури, които са по 5-6 месеца. Идеята е това, което можеше да се случва по време на извънредното положение, да може да се случва и в момента и тези средства да бъдат инвестирани много бързо", заяви министърът на икономиката.

 

Взехме решение да осигурим още една процедура и ресурс за оборотни средства за малки предприятия, каза още Лъчезар Борисов.

 

„Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, обясни Борисов.

 

По думите му на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

 

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19.

 

„Ще включим както микро, малки, така и средни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лв., малките – до – 30 000, а средните – до 70 000 лв. 82 млн. лв. е индикативният бюджет“, посочи министърът.

 

„Не очакваме спадове от 20 % за предстоящото тримесечие, но предстои тежка криза“, допълни още той. Министърът каза, че средствата ще се отпускат по две линии.

 

Доволен съм, че намерихме паричен масив за подобряване на условията на труд, за осигуряване на безопасността на работниците и служителите, за реорганизация на работните места, за индивидуални и колективни защитни средства и т.н. Това каза на брифинг президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

 

"Хубаво е да правим такива срещи по-често, за да видим къде сме и да пренастроим системата, имайки предвид ситуацията. Познавайки министъра, мисля че чукаме на отворена врата", добави Манолов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4993 |12.08.2020 Кантарджиев: Очакваме увеличение на смъртността от COVID-19 . 83| 34996 |04.08.2020 Николай Марков: Истината, Радев! Всички очакваме цялата истина . 18| 8148 |30.07.2020 Емил Джасим: Сега да очакваме ли прокуратурата да нахлуе с мутрите си в КС? . 12| 7867 |27.07.2020 Министерството на Пеевски: Как ББР стана ”банката на ДПС”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads