Реклама / Ads
46| 5789 |23.04.2020 НОВИНИ

Борисов: Към днешна дата 7,5% от БВП е заминал, това са трилиони

.
Бойко Борисов
Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа едновременно можем да излезем от кризата, това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн заседание на Европейския съвет, на което бяха обсъдени действията на общността в отговор на епидемията от COVID-19.
 

"Към днешна дата 7,5 % от БВП е заминал – това са трилиони. И по-лошо – милиони безработни. Ясното съзнание, че кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа едновременно можем да излезем от кризата, защото всичките ни икономики са свързани: туризъм, образование, авиация, машиностроене“, допълни министър-председателят.

 

„Искаме да вдъхнем в хората увереност и оптимизъм, че кошмарът ще свърши и един ден това ще е лош спомнен - медицински това не се подкрепя от никой“, каза той.

"Считаме в Европа и много от колегите, когато не са пред камерите да обявяват светлото бъдеще, че това ще се случи скоро, техните медицински екипи им казват, че сме в началото. Но считаме, че с новата пътна карта за възстановяване към по-устойчива, стабилна и справедлива Европа, искаме да вдъхнем оптимизъм – това е точната дума или по-точно какво след датата или месеца Х, надявам се да не е годината, икономиките ни до каква степен ще бъдат разрушени“, посочи Борисов.

 

По думите му има добре работещи икономически мерки, между гранта и кредита, върху които може да бъде постигнато съгласие между страните.

 

"Да допуснем, че в България всичко е наред, а в Германия, Франция и Италия, е затегнат режима - то няма бизнес, който да отворим. Още пари трябва да се дават за проучвания на ваксини и нови лекарства", добави Борисов.

 

"Днес чухме предложение да се отворят хотелите и ресторантите. Ние ще ги отворим, но след това ще търсим не сервитьори, а медицински работници", заяви премиерът Бойко Борисов в изявление след днешния Европейски съвет. Той изтъкна, че медиците очакват втори пик, но не се знае дали предстои скоро, или ще е през есента.

"София не изглежда като под карантина. Улиците на София са пълни", посочи той. Обясни, че е дал разпореждане да се мисли за възможности за отваряне на паркове и градинки, но призна, че се страхува от ситуацията.

 

Премиерът отново изтъкна, че предприетите от България мерки са сред най-адекватните, включително тези за защита на медиците. В изявлението си той обяви и икономическа мярка за подкрепа за най-малките фирми за справяне с кризата заради коронавируса - "173 милиона грант", без да уточни в каква валута, за над 20 хиляди фирми. По думите му ще се отпускат между 3 хил. и 10 хил. лева за микро фирми, а кандидатстването ще става по електронен път чрез системата ИСУН.

 

Борисов се възмути от депутата от БСП Крум Зарков, който сутринта казал, че българите са подслушвани покрай извънредното положение. "Слушах Зарков, леле майко , някой щял да го подслушва! Но те понеже съдят по себе си, когато бяха на власт, подслушваха и мен и другите", коментира министър-председателят.

 

Борисов критикува и искането на БСП за извънредното заседание за изслушването му в парламента. Смята, че дори и социалистите не са извънземни, че да не ги хване коронавирусът при евентуално събиране на депутатите в пленарната зала. И напомни, че двама народни представители от ГЕРБ още се лекуват от COVID-19.

 

"Ценно ми е здравето, след това, ако щете си изберете друг", призна още Борисов, явно визирайки възможността за изборите догодина, когато ще има парламентарни избори.

"Поел съм ролята на лош вестоносец, може би, един добър доктор не трябва да слуша какво пациентът иска, да преписва това, което е правилно. Ние сме си поставили задача да опазим живота и здравеото на българите. Защото понасям всеки ден приказки от рода: „Ми, що не пуснеш!“. Този контрол как да го осигурим?! Сега ще видим петък, събота, неделя как ще дойдат от пътуването. Възложил съм след неделя да чакаме какво ще е покачването, да пуснем в една посока хората на планината", коментира също Борисов.

 

"Оптимизмът идва оттам, че вървим плавно, много фирми пък въобще не сме ги засегнали. За ДДС-то ще го говорим май месец, с други изводи. Живи и здрави ли сме, ще се справим. Ще намерим още пари, ще докараме, животът ще ни показва", настоя премиерът.

 

Напомни, че и мярката 60/40 вече е проработила. На този фон пък България все още не е теглила заем, подчерта още Борисов.

 

Борисов съобщи, че има уверението, че в юни България ще влезе в чакалнята на Еврозоната. Той е категоричен, че към правителството има доверие. Това си проличало и от отварянето на т.нар. суап линия за осигуряване на ликвидност в евро до два милиарда евро.

 

„Фиксирано е до края на тази година или доколкото ни трябва. Но това е знак на доверие към България. Много страни поискаха, не им дадоха. На България дадоха авансово. И искам да благодаря на Кристин Лагарт и Урсула фон дер Лайен“, изтъкна Борисов.

 

Премиерът заяви още, че на Съвета е станало ясно, че на 6 май отново ще се преговаря по финансовата рамка, ще се обсъжда и нов фонд за излизане от кризата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4311 |23.04.2020 Борисов: Имаме над резерва медицински облекла, можем вече и да даваме . 22| 10669 |22.04.2020 Политолог за поведението на Бойко Борисов: Ориентализирана форма на пряка демокрация . 15| 4536 |19.04.2020 Радев: Честито Възкресение! С вяра ще намерим спасителния брод към свободата си . 34| 4950 |16.04.2020 Борисов: Какво не сме направили, за да ви предпазим?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads