Реклама / Ads
7| 4013 |10.11.2021 НОВИНИ

Министри: Искаме 120-те лева за пенсионерите да останат. Цените ще се нормализират

.
Валери Белчев, Даниела Везиева Източник: Стопкадър, bTV
През ноември 2020 година е решен дългът. Ние изпълняваме бюджета на 44-то НС. За какво ни трябват парите - за връщане на стари заеми, за планирани разходи и за разходи, свързани с кризата. Това каза по БТВ финансовият министър Валери Белчев относно новите заеми.
 

През тези пари се финансират парите за пенсии, да влязат средства при животновъди, за защита на границите, за мерки срещу ковид. Днес отпуснахме 9 млн. лева за кислород, маски, санитарни материали, ваксини. Дългът е планирани средства от преди. Франция е на 114 процента БВП към дълг. Италия е на 156, ако не се лъжа.

 

Къде стояхме ние, когато другите взимаха от финансовите пазари, за да инвестират в икономиката си. Сега лихвите са ниски – връщаме по-малко.

 

Процедурата за бюджета при криза се опасявахме дали сметката няма да ни излезе крива. Митниците са събрали над 2 млн. повече от миналата година. Приходната част върви добре. Икономиката е добра и бюджетът ще го бъде. В момента сме подготвили базов сценарии, предвидили сме политики, но не искаме да политизираме въпроса. Ако започнем да спорим, ще дадем храна на политиците.

 

Ще направим всичко, за да може стандартът на българския пенсионер да не падне. Искаме тези 120 лева да станат постоянни. Но нека да не политизираме процеса. 

 

Ковид ефектът започва да отминава. Масово страните от ЕС са достигнали нива на икономиката от преди кризата. Все още се опитват да достигнат нивото на растежа. Има индикации за спад в безработицата и растеж в икономиката. Инфлацията ясно се определя като транзиторна. Тя е функция най-вече на енергийната криза и скока на цените на електроенергията. Цените ще се нормализират, включително и у нас. Причината не е вътрешна, а растеж на международните пазари. Пикът ще мине и инфлационните очаквания ще паднат.

 

Икономическият министър Даниела Везиева допълни: Бюджетната рамка ще е рамка, без политики. Считаме, че това е работа на НС и екипа, който ще дойде след нас. Изсветляваме средата. Започнахме като модел на поведение и отношение на инвеститорите, да дава резултати. През последния месец имаме инвестиция за 100 млн. лв. За последните 9 месеца е половин милиард. Няма хора, които да искат да оспорват актовете на г-н Кирил Петков в качеството му на министър. Към момента всички актове са стабилни. Повечето актове са заповеди от работата на едно ведомство. Преекспонира се. За ББР решенията са свързани с такова на колективен орган.


Инфлацията не е неочаквана. В момента има по-голямо търсене на стоки, отколкото производство и предлагане. Благодарение на това, че не затворихме и търсихме гъвкави мерки, глътнахме въздух. И това отчитат резултатите от всички индикатори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2911 |04.11.2021 Служебният кабинет отпуска 24 млн. лева за закупуване на лекарство срещу Covid-19 . 85| 21350 |03.11.2021 Милка Василева: Над 90% от хората, които са в тежко състояние в болниците, са неваксинирани . 2| 3098 |01.11.2021 Изплащат добавката от 120 лева на пенсионерите . 13| 4785 |31.10.2021 Асен Василев не се отказва от дебат с Борисов за кражбата на 8 млрд. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads