Реклама / Ads
6| 4297 |03.02.2019 НОВИНИ

Мишел Барние: Европа трябва да е общност, за да ни уважават американците и китайците

.
Мишел Барние
Работихме за Брекзит много с всички правителства на ЕС, включително и с българското. Постигнахме споразумение с министър- председателя на Великобритания. Изпитваме безпокойство. С всеки изминал ден се доближаваме до Брекзит без споразумение. Исках да има споразумение. Това каза по БТВ Мишел Барние-главен преговарящ за Брекзит.
 

Брекзит не може да бъде взаимно изгоден. Той е взаимно неизгоден. Няма печалба от него. Преди 21 години имахме референдум за влизане в ЕС и не съжалявам, че се включих в тази кампания. Ние сме по-силни , когато сме заедно. Брекзит е едно отслабване.

 

Преговорите бяха комплексни. Необикновени. Тук се виждат негативните последствия. Например Ирландия, в една малка община, една група жени много развълнувани започнаха да плачат. Казаха: Правете нещо, за да не започнат конфликтите. Всеки продукти, влизащ от Англия в България и други страни, трябва да се  контролира. За мира не може да има граница.

 

Най-напред за страните от Съюза оставаме в общия пазар. Уредено е положението за  100 000 български граждани до 2020 година. Но след това ще се прилага същинска политика на миграция, за която ние нищо не знаем. Не е уреден и въпросът с ползването на европейските фондове.

 

Договорът на Съюза е договор, който е финализиран.  Не можем да го направим по друг начин. На всички места, където се създаде неизвестност,  ние го уредихме. Уредихме да няма твърда граница с Ирландия. Бихме могли да работим по политическата декларация, която предвижда бъдещето. Можем още да работим по въпроса.

 

Брекзит  не е хазартна игра. Това е нещо много важно. Ще има последици за британците. Това не е игра. Без агресивност. Изпитвам голямо уважение към Обединеното Кралство. Референдумът принадлежи на британците, уважавам го, но не го одобрявам. Не мога да се намесвам в това решение. Нашият Съюз е общ. Много съм работил в европейските институции, за да може всяка държава да има добавена стойност. Всички граждани трябва да се третират по един и същи начин.

 

Трябва да подобрим правата на консуматорите, работещите, условията за действие между фирмите. Когато гледаш света, трябва да си отваряш широко очите. Често посещавам страната ви. Българското присъствие е същински успех благодарение на Бойко Борисов и неговите министри. България е една волева държава. Зная какви усилия направихте да влезете в Еврозоната. Европа с България и другите държави трябва да е общност. Трябва да сме единни, не униформена общност, за да ни уважават американците и китайците.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4656 |02.02.2019 Студ сковава половин Европа . 1| 4040 |29.01.2019 Проф. Дичев: Следващият европарламент ще бъде много шарен . 5| 4207 |27.01.2019 Георг Георгиев: Крайна вълна на популизма застрашава демокрацията в Европа . 12| 5354 |26.01.2019 Интелектуалци: Европа е уязвима към все по-малко прикритите маневри на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads