Реклама / Ads
0| 4925 |07.10.2021 НОВИНИ

Мистерията разгадана? Кой всъщност е убиецът Зодиак

.
Източник: Twitter
Зодиак е псевдонимът на серийния убиец, който разтърсва САЩ със зверските си действия в Северна Калифорния в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век. The Case Breakers - независимата група от разследващи студени досиета твърдят, че са разгадали мистерията около това кой се крие зад личността на Зодиак. В съобщение, разпространено до чуждата преса, се обяснява, че групата е използвала нови физически и съдебни доказателства и информация от очевидци.
 

Началото


През октомври 1966 г. едно убийство поставя началото на страховита серия от престъпления, които хвърлят в паника жителите на Сан Франциско. Убиецът използва прякора Зодиак в серия подигравателни писма, адресирани до пресата и полицията.


Тийнейджърите Дейвид Артър Фарадей и Бети Лу Дженсън са първите му жертво, които са застреляни в колата на Фарадей. 


На 1 август 1969 г. San Francisco Examiner, Хроника на Сан Франциско и Vallejo Times-Herald всеки получи идентично ръкописно писмо в плик без обратен адрес. В началото, „Уважаеми редактори: Аз съм убиецът на двамата тийнейджъри миналата Коледа на езерото Херман“, писмата съдържат подробности от убийствата на зодиакалния убиец, които само единствено извършителят може да знае.

 

Неизвестният убиец продължава със заплахите, ако писмата не бъдат публикувани на първа страница на вестниците.

 

На Зодиака се приписват и убийствата на Сесилия Ан Шепърд и Брайън Калвин Хартнел, както и на Пол Стайн - шофьор на такси в Сан Франциско

 

Самият той заявява, че е убил цели 37 души, изпращайки дори окървавени ризи, за да докаже твърденията си.

 

1974 година Зодиакът не спира да се подиграва с полицията, изпращайки до медиите странни шифри, телефонни обаждания и обидни криптирани бележки. Въпреки мащабното разследване, никой не е арестуван. Случаят остава отворен. До днес.

 

Кой всъщност е убиецът Зодиак?

 

The Case Breakers твърдят, че за убийствата е отговорен бивш американски авиатор и бояджия на къщи - Гари Ф. Посте.


Той е починал през 2018 г.


Убиецът Зодиак е официално свързан с пет убийства, но групата смятат, че Шери Джо Бейтс, 18-годишна студентка, убита през 1966 г. в Ривърсайд, близо до Лос Анджелис, е  шестата жертва.


Съобщават и че това е потвърдено от ФБР в бележка от 1975 г.


Защо точно Гари Ф. Посте?


Някои от доказателствата, които The Case Breakers насочват, че именно г-н Посте е истинският Зодиак са:

 

- Пръскан с боя часовник, купен във военна база, намерен от полицията след убийството на госпожица Бейтс (бел. ред. шестата жертва);


- Отпечатък от ток  със същия стил и размер на обувките, открит на три други “зодиакални” престъпления;


- Белези по челото, подобни на скицата на полицията на Сан Франциско за убиеца на зодиака;


- Връзки между неговото име и кодирани съобщения, изпратени до полицията от някой, който твърди, че е убиецът;

 

За съжаление, теорията на The Case Breakers не е потвърдена официално от властите.


Офисът на ФБР в Сан Франциско в свое изявление пред San Francisco Chronicle, че случаят остава отворен и те „нямат нова информация, която да споделят в момента“.


Източници също коментират пред вестника, че последните доказателства не изглеждат категорични.


Независимата група заявиха, че искат да предадат доказателствата за г -жа Бейтс на местната полиция, но тя, от своя страна, заяви, че са „на 100%“ сигурни, че убиецът  Зодиак не е виновен за смъртта ѝ.


Групата твърди, че ДНК доказателства от убиеца на г -жа Бейтс могат да бъдат тествани с ДНК-то на г-н Посте, за да се потвърди тяхната теория.


Роднините на г-н Посте


Бившата снаха на г-н Посте Мишел Уин каза пред San Francisco Chronicle, че вярва, че Тhe Case Breakers са заковали убиеца.


Уин каза пред вестника, че е той е  убиецът „без съмнение“ и е едно към едно с полицейската скица.


„Да бъдеш около него, да знаеш поведението му и неговия маниер и изкривеност - имам интуиция, мога да чета хора“, каза още тя пред Chronicle.


Но кои са The Case Breakers?


The Case Breakes са 40-членна група, включваща бивши агенти на ФБР, кодоразбивачи на Агенцията за национална сигурност и преподаватели по това как се разследват местопрестъпления.


Някои от доброволците, работещи по разследването за Зодиака, включват бивш шеф на полицията, който сега е професор в Университета на Мериленд; частен следовател и разследващ репортер, както и бивш агент на военното контраразузнаване.


Други заподозрени


Има много имена, които са изплували на повърхността, но едно от най-обсъжданите е това на насилника на деца Артър Лий Алън.


Той е починал през 1992 г. само месец след като е идентифициран от оцелялата жертва Майкъл Магьо.

 

Убийствата вдъхновяват и два филма - "Зодиак" от 2007 г., с участието на Робърт Дауни Джуниър и Джейк Джиленхол, и "Мръсния Хари" от 1971 г. с участието на Клинт Истууд като корав детектив в Сан Франциско.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4520 |21.09.2021 Напусна ни певица от ”Мистерията на българските гласове“ . 8| 16435 |25.08.2021 Чолаков: Задавайки въпроса на Карадайъ, Радев всъщност контрира опита му за заядливо подмятане по казуса с Петков . 11| 6226 |14.07.2021 Калин Янакиев: Трифонов е избран с желание за истински промени, а всъщност се предлагат детски градини и изпращане на човек в космоса . 7| 3408 |02.07.2021 Медийно отразяване на предстоящите избори: Колко пари всъщност са похарчили партиите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads