Реклама / Ads
7| 7307 |01.02.2008 НОВИНИ

Митичният бизнесмен Ренат Ахметов идва при Станишев за „Кремиковци"

.
Милиардерът Ренат Ахметов пристига в София за среща с премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод „Кремиковци". Това научи Frognews.bg от източници в правителството.
 
Информацията бе потвърдена и от офиса на Метинвест, групировката на Ахметов, в София. В България известният бизнесмен ще представи не само своите и на съдружника си Вадим Новински намерения за закупуване на металургичния комбинат, но и програма за неговото финансово стабилизиране и модернизиране. Метинвест ще предостави на българското правителство и всички възможни гаранции, според световните изисквания, за новите проекти, инвестиционна програма и привеждане на производството в екологичните рамки на ЕС. 

Световният гигант обединява заводи и предприятия от въгледобивната, металургичната, стоманената и коксо-химическата промишленост. Той е най-големият в Украйна, а групировката е най-мащабната частна империя в страната и една от най-мощните в целия свят. В предприятията на Ахметов и Новински работят над 100 000 служители. Техните мини спокойно могат да захранват „Кремиковци" със суровини, което сега е един от основните проблеми на комбината. Ресурсите на Константин Жеваго, който вече се срещна със Станишев и министър Димитров, са значително по-скромни, коментираха пред Frognews.bg български специалисти, които в момента са част от ръководния екип на „Кремиковци".

metinvest.jpgВ България Ахметов и Новински притежават завода Промет стийл в Бургас. Там се произвеждат горещо валцовани стоманени изделия, както и обикновени и специални стомани. Предприятието работи много добре, изпълнява се инвестиционната програма, обезпечени са всички финансови нужди.

Крупните индустриалци Ренат Ахметов и Вадим Новински още преди две седмици изпратили писмо за намерения до министър Петър Димитров, премиерът Сергей Станишев и сегашния собственик на „Кремиковци" Прамод Митал. Приоритет на Метинвест били заплатите на служителите в комбината и екологичната програма. От гиганта били готови да започнат преговори и с кредиторите, вътрешни и външни, за уреждане на дълговете на „Кремиковци".

Ахметов е собственик и на един от украинските футболни грандове „Шахтьор" - Донецк, който през последните години е редовен участник в Шампионската лига.

„Метинвест води преговори с братята Винод и Прамод Митал за покупката на „Кремиковци", написа преди десетина дни украинското издание „Икономические известия". Оттогава металургичния холдинг е направил всичко възможно да се запознае със състоянието на „Кремиковци" и процесите около неговата продажба.

По-малките братя на известния милиардер Лакшми Митал - Прамод и Винод, купиха през 2005 г. 71% от акциите на завод "Кремиковци" за 110 млн. долара, а блокиращият пакет от акциите (25,3%) принадлежи на българското правителство.

В края на 2007 г. кметът на София Бойко Борисов заяви, че закриването на "Кремиковци" е от "първостепенна важност". Според градоначалника заводът трябва да бъде разрушен и на негово място да бъдат построени бизнес центрове и жилищни сгради, които ще компенсират загубата на работни места и ще повишат инвестиционната привлекателност на българската столица.

Другата алтернатива е работещ комбинат в екологичните норми на ЕС, с нов строителен план за земята, която е на „Кремиковци". Точно с такъв план били готови от Метинвест. Те били готови да обсъдят идеите си с Бойко Борисов, както и с всички жители на София и района около нея. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5708 |07.11.2007 Разпитват бизнесмени и политици за убийството на Емил Кюлев . 0| 5696 |15.07.2007 Бизнесменът Пламен Юруков е новият лидер на СДС . 2| 8669 |28.06.2007 Бизнесмени: Коен и Федяев са инсценирали смъртта си заради дългове . 1| 6818 |10.05.2007 Бизнесменът Николай Гигов: Не предавам заплахи на приятели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads