Реклама / Ads
2| 8673 |28.06.2007 НОВИНИ

Бизнесмени: Коен и Федяев са инсценирали смъртта си заради дългове

.
Бизнесмените Емил Коен и Владимир Федяев са живи и здрави и с фалшиви паспорти се укриват в държава от бившия СССР, зад Урал. Има много основателни съмнения, че двамата са инсценирали смъртта си при катастрофата с БМВ във Франция преди няколко дни. Сензационната версия обявиха група бизнесмени, сред които са Динко Пенев от „Октопод" ООД, Владимир Михайлов от „Сънойл инвест" О
 
Ставало дума за далавери с имоти, финансови измами, валутни престъпления и др., извършени в България. Засегнатите бизнесмени смятат, че е доста странно, че съобщението за фаталната катастрофа съвпада със започналите действия за защита на правата им.

Измамените физически и юридически лица са изпратили днес официално писмо до Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Бюрото за финансово разузнаване, Главна прокуратура, посолството на Република България във Франция, посолството на Република Франция в България, ЕВРОПОЛ и ИНТЕРПОЛ.
В писмото се настоява компетентните органи спешно да извършат следното:

1. Съдебно-медицинска експертиза, която да включва ДНК-анализ, дентален анализ и възможните медицински способи за разпознаване и безспорно изясняване на самоличността на откритите в катастрофата тела;

2. Разследване дали така организираната дейност на Емил Бояджиев (Емил Коен) и Владимир Федяев не предполага една добре подготвена престъпна група, действаща не само на територията на Република България, но и в международен план;

3. Да се провери защо целият паричен поток на дружеството „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД нито веднъж не е бил разследван от Бюрото за финансово разузнаване, въпреки значителните суми, които са постъпвали по сметка на дружеството;

4. Да се разследва какъв е пълният размер на измамите, къде са получените от Емил Бояджиев и Владимир Федяев средства и каква собственост притежават горните лица и дружеството „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД в България в чужбина.

5. Да се установи гражданството на Емил Бояджиев и Владимир Федяев;

6. Да се изясни с какви протекции се ползва лицето Емил Бояджиев. Същият многократно е изразявал своята близост с множество политици и общественици;

7. Защо след излъчения репортаж по телевизия „Икономика ТВ" и други медии прокуратурата не се е самосезирала, въпреки наличието на всички законови предпоставки.

 

Банки и служби замесени в "ужилването"?

Потърпевшите са убедени, че става въпрос за "изключително добре организирана престъпна дейност, която излиза и извън границите на България", а такава трудно би станала без съдействие и протекции на отговорни държавни фактори.
Динко Пенев, който е шеф на "Тера Груп" и ръководи изпълнението на мащабни проекти в Казахстан, заяви: "Всеки лев, който съм превел от Казахстан, е минал през БНБ. Какво е мотивирало БНБ да даде разрешение за изтегляне на тези суми? Отделно следва въпросът как тези пари са изнесени през митниците."
Величко Александров допълни: "Преди седмица установихме контакти помежду си и установихме за какви размери на измамите става въпрос. Това са реални и платени пари, отделно следват други загуби от наеми и т.н. В последно време възелът се е стягал от много страни около г-н Бояджиев и г-н Федяев. Когато се затваряше пръстенът на отговорността и трябваше да се търси отговорност, тези двама човека изчезнаха. Ние всички пари сме ги спечелили законно, тези пари са преведени по банков път и са осчетоводени, тези пари изчеват от българските банки неясно как и може би има ангажирани банкови институции, политици и служби. Фирмата на двамата господа няма нито една реализирана сделка, а нашите пари са изчезнали и ще се търси отговорност на банките."
Г-н Кольо Начев Колев, който се запознал вчера с останалите ужилени, обясни как самият той е бил измамен от Коен. "Закупих 100 дка земя в близост до летището и предвиждах построяване на автогара, но проектът не се реализира, защото бившият кмет Софиянски обсеби идеята и построи такава на Централна гара. Един брокер ни запозна с Коен, той пожела да купи терена, предложи няколко варианта - да се направи световен офис център - впечатляващ и много апетитен за инвестиции проект, аз бях впечатлен и обзет от тази идея. Сключихме договор, по силата на който аз трябваше да получа 33% обезщетение за терена и чак тогава да прехвърля 67%, а после на мен да ми прехвърлят 33 % от построеното. Договорът юридически е перфектен. Изведнъж започна едно мотаене, всички срокове се нарушаваха. През това време Коен не ми даваше информация, а по договор трябваше да го прави. Разбрах, че е започнал да продава от квотата си от 67 % - продавал е въздух. Лично аз 695 000 евро съм му дал с документи, 185 000 съм взел по договор със собствената ми фирма. На 75 години съм, такава гавра и подигравка не съм видял."
Г-н Винсент Ромбаут има документи, подписани от президента на баскетболен клуб ЦСКА Федяев, според които е инвестирал около 2 млн. лева и в момента на практика притежава 99% от акциите на БК ЦСКА.

Протекции?
Чии протекции може да са ползвали Коен и Федяев? Ужилените недоумяват защо прокуратурата не се е самосезирала след съмнителните факти за бизнеса на "Коен Груп Ню Йорк", изнесени в разследване на "Икономика ТВ". Отделно - през април БК ЦСКА се присъедини и популяризира инициативата на МВР за подпомагане на децата на инвалиди и децата на загиналите служители от системата на МВР. Според четиримата бизнесмени, Румен Петков като министър няма как да не е проверил с кого започва общи инициативи.

Подозрения
На 25 юни, ден след катастрофата в Северна Франция, в прокуратурата щели да бъдат внесени документи, с които да бъде потърсена отговорност на Коен и Федяев за финансови нарушения.
Външно министерство до момента не се е ангажирало, че двамата са загинали. Информациите за имената на жертвите се базирали само на факта, че паспортите им са намерени на мястото на инцидента.
"Все още няма безспорно доказателство. Има логика, няма истина. Ние сме готови финансово да поеме пристигането на телата в България", допълни Динко Пенев.

 

От баскетболния клуб на ЦСКА заявиха, че нямат никаква информация за обвиненията на групата бизнесмени и засега не могат да ги коментират, съобщава „News.bg".

Това са много сериозни обвинения, смятаме, че колегите от Франция са си свършили работата както трябва и са установили самоличността на загиналите при трагичния инцидент. Как ще накараш двама души да катастрофират и със собствената си смърт да услужат на някой друг, коментираха пред „Фрогнюз" източници от МВР. Режисирането на такава страховита катастрофа било възможно само във филм на Холивуд, допълват спецовете. Те обаче не отрекоха, че може да се  разследва дейността на двамата бизнесмени и техните фирми в България, ако сигналите за нарушения на законите са достатъчно аргументирани. „ФН"

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6401 |28.06.2007 Президентът Георги Първанов празнува 50-годишен юбилей . 0| 6078 |28.06.2007 НСО разработвало политици от години, твърди бивш гард на Първанов . 0| 5596 |28.06.2007 Какъвто ни е стандартът на живот, такива са и заплатите на евродепутатите ни . 0| 5423 |27.06.2007 Либийският съд отложи за 18 юли новото дело за клевета срещу медиците ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads