Реклама / Ads
2| 4492 |29.06.2016 НОВИНИ

Митов: Русия води политика на конфронтация

.
Даниел Митов
”Понастоящем Русия продължава да води политика с конфронтационен характер. Това, заедно със модернизирания военен потенциал на Руската федерация и нейната готовност да използва сила, представлява основно предизвикателство за НАТО със сериозни политически и военни последици, изискващи адекватен отговор от страна на Алианса”.
 
Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на изслушването си в съвместно заседание на парламентарните Комисии по външна политика и отбрана, относно актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион и представяне на позициите на България за срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава 8-9 юли 2016 г.

"Независимо от усилията на международната общност и Споразумението от Минск, кризата между Русия и Украйна продължава да генерира заплахи не само за Черноморския регион, но и в глобален аспект. Действията на Русия в Украйна и подписването на договори със сепаратистките републики Южна Осетия и Абхазия и ситуацията в Молдова, представляват предпоставки за последващи и сериозни промени в военнополитическия баланс на силите в Черноморско-каспийския регион в ползва на Руската федерация", посочи министър Митов, цитиран от "Фокус".

Според него именно по тези причини съюзниците в НАТО са единодушни за значението на Черноморския регион за евроатлантическата сигурност. По думите му съгласно споразумението от Уелс, Черноморският регион е станал обект на мерки за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО, свързани с провеждане на засилени учения и тренировки.

"Мерките са свързани главно с провеждане на съюзни учения и тренировки за осигуряване на по голяма видимост, при спазването на Конвенцията от Монтрьо. България участва активно в прилагането на тези мерки и разглеждаме потенциалните действия на НАТО в Черно море като изцяло дефанзивни, пропорционални и изцяло прозрачни", коментира още министър Митов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4916 |29.06.2016 Халаф: Ердоган води бой в обкръжение . 0| 5586 |29.06.2016 Велков: Атентатът в Истанбул може да е извинението на Турция към Русия . 0| 4090 |27.06.2016 Все по-малко пътуваме до Русия и Холандия . 29| 5242 |26.06.2016 Феновете на ЦСКА проводиха писмо до Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads