Реклама / Ads
0| 14054 |14.07.2022 НОВИНИ

Митрофанова подигравателно: Русия няма да носи отговорност за безопасността на бг-вертолетите

.
Елеонора Митрофанова
След като днес стана ясно, че Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия, от Руското посолство у нас излязоха с позиция по темата.
 

"Според наличната информация, редица страни на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на въоръжението и военната техника на киевския режим, а също така планират да организират ремонта им на промишлените предприятия в страните от Източна Европа. Като ответна мярка руската страна е взела решение да преустанови действието на сертификатите на авиоремонтни предприятия, по-рано издадени на чешкото предприятие ГП "ЛОМ Прага" и българските компании "ТЕРЕМ ЛЕТЕЦ" ЕООД и АО "АВИОНАМС", посочват на официалната страница на посолството във фейсбук.

 

"По такъв начин се спира предоставяне на услугите по проектантско и техническо придружаване на капиталовите ремонти на вертолети тип "Ми", абонаментното обслужване за комплекти на експлоатационната и ремонтната документация, както и доставките на запасни части и изделия. Посочените предприятия се лишават от правото да осъществяват работи, свързани с техническото обслужване и ремонта на вертолетната техника от руския произход", допълват оттам.

 

Дипломатическата мисия уточнява, че по този начин руската страна се освобождава от отговорността за безопасна експлоатация на вертолетите, ремонтирани на тези предприятия.


По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС, заяви също, че редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. По думите ѝ с това действие от страна на Русия ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери "Ми", тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия.

 

Министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков коментира решението на Русия, като уточни, че все още няма официално писмо от руска страна.

 

„Това не е изненада, аз съм предупреждавал, като експерт по този въпрос, още през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало и в началото на 90-те години с лицензите за малките оръжия, за автоматите Калашников“, посочи той.

 

„Аз виждам една добра перспектива за нашите фирми, ако те успеят да нагласят своята работа така, че да не използват тези лицензи“, допълни още министърът и посочи, че оттук нататък ще се търсят нови варианти.

 

"Ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор по каквито и да е договори, затова ние винаги трябва да имаме алтернатива", заключи Заков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3149 |14.07.2022 Русия прекратява сертификатите на „Терем-Летец“ и „Авионамс“. Заков не е изненадан . 0| 3064 |13.07.2022 Украйна изключва възможността да отстъпи територия на Русия, за да осигури мир . 0| 3277 |13.07.2022 Щерката на Путин ще отговаря за заместването на вноса в Русия . 0| 3777 |13.07.2022 Зеленски убеден, че Русия е загубила войната в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads