Реклама / Ads
0| 3179 |14.07.2022 НОВИНИ

Русия прекратява сертификатите на „Терем-Летец“ и „Авионамс“. Заков не е изненадан

.
Мария Захарова Източник: БГНЕС
Русия спира действието на сертификатите, издадени на българските компании „Терем-Летец“ и „Авионамс“, съобщи на брифинг говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова.
 

„Обърнахме внимание, поне според наличната информация, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите за авиационни ремонтни компании, издадени на българските компании „Терем-Летец“ и „Авионамс“, обясни Захарова.

 

Коментар по темата направи и българският министър на отбраната Драгомир Заков.

 

„Доколкото видях става дума за вертолетите, но все още нямам никакво получено официално писмо от руската страна. Това беше разпространено от руски медии, ние депозирано официално писмо нямаме. Това не е изненада, аз като експерт съм предупреждавал по този въпрос през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те с лицензите за малките оръжия“, обясни той.

 

Според него решението на Русия не би попречило да ремонтираме украинско оръжие.

 

„Не мисля, че ще попречи по някакъв начин. Освен това, „Терем“ има достатъчно опит по отношение на тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни необходими точно тези лицензи“, подчерта военният министър в оставка.

 

Според Заков спирането на лицензите за руските хеликоптери няма да е голям удар по нашата отбранителна способност: „Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може. Очевидно трябва да се търси най-бърза замяна за тези хеликоптери. Много сме закъснели с това нещо. Това трябваше да се случи преди много години. Сега е моментът, в който трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори. И ние трябва да имаме алтернатива“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3097 |13.07.2022 Украйна изключва възможността да отстъпи територия на Русия, за да осигури мир . 0| 3293 |13.07.2022 Щерката на Путин ще отговаря за заместването на вноса в Русия . 0| 3797 |13.07.2022 Зеленски убеден, че Русия е загубила войната в Украйна . 0| 3756 |12.07.2022 Украински ракети удариха контролирана от Русия зона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads