Реклама / Ads
0| 3756 |12.07.2022 НОВИНИ

Украински ракети удариха контролирана от Русия зона

.
Украйна е извършила ракетен удар срещу руски сили и военна техника в Южна Украйна - територия, която според съобщенята властите в Киев планират да си върнат в контранастъпление със стотици хилади войници. Според Киев ударът е поразил склад за боеприпаси в Нова Каховка, Херсонска област. Убити са 52-ма руснаци.
 

Това се случи, след като Вашингтон достави на Украйна мобилни артилерийски системи HIMARS, които Киев твърди, че силите му използват с все по-голяма ефикасност.


Инсталираният от Москва ръководител на Херсон обаче даде друга версия- Според него най-малко седем души са били убити, а освен това са ударени цивилни и гражданска инфраструктура. 


Районът, който Украйна удари, е този, който Русия завзе след започването на инвазията на 24 февруари. Той е от стратегическо значение с достъп до Черно море и някога процъфтяваща селскостопанска индустрия и местоположение точно на север от анексирания от Русия Крим, предават от "Ройтерс".


Украински правителствени служители говориха за усилията за мобилизиране на до 1 милион войници и за целта им да си върнат южните части на страната. Непроверени видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват дим и искри, последвани от огромна огнена топка, изригваща в нощното небе. Изображения, публикувани от руските държавни медии, показват пустош, покрита с развалини и останки от сгради.


Служител от местната администрация, установена от Русия, каза, че Украйна е използвала ракети HIMARS и че те са унищожили складове, съдържащи селитра - химическо съединение, което може да се използва за производство на тор или барут, което е довело до голяма експлозия.


Украинското министерство на отбраната не отговори веднага на искане за коментар относно вида на използваното оръжие.


Владимир Леонтиев, ръководител на военно-цивилната администрация на Каховския окръг, създадена от Русия, беше цитиран от руската агенция ТАСС, че най-малко седем души са били убити при нападението и около 60 са ранени. Той каза още, че са били ударени складове, магазини, аптека, бензиностанции и църква.


Русия обвини Украйна, че обстрелва собствения си народ на територия, над която е загубила контрол. Украйна казва, че евакуира възможно най-много хора от райони, превзети от руските сили. Русия се опита да въведе рублата в Херсон и предлага руски паспорти на местните. Установени от Русия служители казват, че също така планират да проведат референдум за това регионът да стане част от Русия, но все още не са определили дата.


Вицепремиерът на Украйна в неделя призова цивилните в Херсон спешно да се евакуират, тъй като въоръжените сили на Украйна подготвят контраатака там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2938 |12.07.2022 31 вече са жертвите на руския удар, засегнал жилищна сграда в украинския град Часов Яр . 0| 3050 |11.07.2022 Поне 20 са жертвите на ракетния удар в украинския град Часов Яр . 0| 3119 |03.07.2022 Украинските сили са атакували руска база в Мелитопол . 0| 3073 |01.07.2022 Украинските депутати посрещнаха с аплодисменти знамето на ЕС във Върховната Рада /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads