Реклама / Ads
3| 2553 |09.07.2024 НОВИНИ

ISW: "Охматдит" лекува 18 000 деца годишно. Колкото и лъжи да разпространява Русия, правната и морална отговорност е нейна

.
Руска крилата ракета Х-101 удари детската болница "Охматдит" в центъра на Киев по време на мaсирана серия от ракетни удари, насочени към критична украинска инфраструктура през целия ден на 8 юли. Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Микола Олешчук заяви, че руските сили са провели два кръга комбинирани ракетни удари на 8 юли - първо четири крилати ракети Х-101 от Саратовска област и две балистични ракети Искандер-М от окупирания Крим и Курска област през нощта на 7 срещу 8 юли, а след това втора вълна от ракети.
 

Украинската противовъздушна отбрана свали два Х-101 през първата вълна и един Х-47, три Искандера, 11 Х-101, 12 Калибър и три Х-59/69 по време на втората вълна.







Това пише в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW).

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили са атакували жилищна и друга гражданска инфраструктура в градовете Киев, Днепър, Кривой Рог, Славянск и Краматорск.

 

Украинското министерство на вътрешните работи потвърди 22 загинали и 74 ранени в град Киев и 11 загинали и 64 ранени в Днепропетровска област към момента на тази публикация.

 

Зеленски обяви, че Украйна свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) в отговор на тези руски удари. В момента Русия председателства Съвета.

 

Руските официални лица и участници в информационното пространство се опитаха да отклонят отговорността за удара срещу детската болница с неверни твърдения за ракети и състоянието на болницата - всичко това противоречи на наличните доказателства.

 

Украинският център за противодействие на дезинформацията предупреди на 9 юли, че руската пропаганда разпространява лъжи - като тази, че Украйна е използвала част или цялата болница за лечение на ранени украински войници и съхранение на ракети и че украинските ракети за противовъздушна отбрана са ударили болницата.


Тези действия няма да освободят руските сили от правна или морална отговорност за техните удари срещу Украйна, дори и да са верни. Руските информационни операции, лъжливо представящи "Охматдит" като частично или изцяло военна болница, лъжливо предполагат, че такава болница по своята същност е легитимна военна цел. Детската болница "Охматдит" не е военна болница - тя е най-голямата мултидисциплинарна детска болница в Украйна и лекува до 18 000 деца годишно.





Член 19 от Женевската конвенция, по която Русия е подписала, относно защитата на цивилни лица по време на война гласи, че международната правна защита на цивилните болници не приключва, освен ако болницата не предприеме "действия, вредни на врага", и Член 19 изрично изключва присъствието на болен или ранен военен персонал като действие, "увреждащо врага".

 

Член 19 също гласи, че "врагът" трябва да даде предупреждение, преди да атакува съмнителна за него, а няма доказателства, чв точно тази болница е била непосредствена заплаха за руските сили.

 

Руските ракетни удари от 8 юли вероятно са използвали нова тактика за максимизиране на щетите от подобни серии удари. Бившият говорител на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви след ударите на 8 юли, че руските сили непрекъснато подобряват способностите си за разузнаване и ударни безпилотни самолети и ефикасността както на крилатите, така и на балистичните ракети, отбелязвайки, че по време на удара на 8 юли руски крилати ракети са прелетели " изключително ниски" височини.


Игнат отбеляза, че в някои случаи украинските сили за противовъздушна отбрана е трябвало да се опитат да прехванат крилати ракети, летящи на 50 метра над земята.

 

Игнат отбеляза, че руските сили технически манипулират дроновете до последния възможен момент, за да предотвратят откриването им от украинските сили. 

 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан и президентът на Китай Си Дзинпин продължиха да се представят за потенциални посредници за прекратяване войната в Украйна по време на среща на 8 юли в Пекин, въпреки отхвърлянето на руския президент Владимир Путин от сериозни преговори или каквото и да е посредничество на трета страна. Орбан нарече Китай "ключова сила" в създаването на условия за мир и заяви, че Унгария високо цени мирната му инициатива.

 

Си заяви, че международната общност трябва да подкрепи преките преговори между Русия и Украйна и че други неуточнени големи световни сили трябва да използват "положителна енергия, а не отрицателна енергия", за да подкрепят прекратяването на огъня възможно най-скоро.

 

Си също така заяви, че Китай и Унгария споделят едни и същи основни предложения за прекратяване на войната. Орбан и Си вероятно се опитват взаимно да подсилят усилията си да представят Унгария и КНР като неутрални посредници въпреки последователните усилия на Орбан да се противопостави и подкопае подкрепата на Европейския съюз (ЕС) за Украйна и нарастващите доказателства, че Китай подкрепя военните усилия на Русия чрез предоставяне на Русия на стоки с двойна употреба и непотвърдени съобщения за съвместно производство на боеприпаси.







Украинският президент Володимир Зеленски отговори на въпрос на пресконференция на 8 юли относно това дали Унгария може да служи като посредник за прекратяване на войната. Той заяви, че само сериозни и силни съюзи могат да спрат войната и че Путин не показва интереса на Путин да сложи край на войната.

Зеленски също отбеляза, че страни със силни икономики, които влияят върху икономиката на Русия, и държави с военни, които заплашват руската армия - като САЩ, КНР и целия ЕС - биха могли да ръководят международните посреднически усилия и да оказват натиск върху Русия. Путин отхвърли руското участие в възможни преговорни процеси за прекратяване на огъня, отрече изцяло интереса към прекратяване на огъня и поиска украинска капитулация чрез "демилитаризация" и предаване на значителна територия, която Русия в момента не окупира на 4 и 5 юли.

 

Руският вицеадмирал Сергей Липилин смени вицеадмирал Владимир Воробьов като командир на руския Балтийски флот. Руските военни официално представиха Липилин като командир на Балтийския флот на церемония на руския флот в Кронщад в Санкт Петербург на 8 юли.

 

Липилин преди това е бил началник-щаб на Балтийския флот и първи заместник-командващ от 2021 г., а Воробьов сега е заместник-главнокомандващ на руския флот.

 

Руското министерство на външните работи (МВнР) заяви на 8 юли, че коментар от май 2024 г. на анализатор на ISW Russia, публикуван в Telegraph, е необоснован.





Оценката беше кратко представяне на задълбочено и добре документирано изследване, публикувано от ISW относно руската окупация на Украйна и проекта за унищожаване на украинската държавност чрез геноцидни средства.

 

ISW стои зад своите оценки, включително тези, представени в статията на Telegraph.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2710 |09.07.2024 Евро 2024: Първи полуфинал! Испания излиза срещу Франция . 1| 2344 |09.07.2024 Българската делегация пристигна във Вашингтон за срещата на НАТО . 0| 2319 |09.07.2024 Депутатите от ДПС се събират днес, решават за втория мандат . 0| 2276 |09.07.2024 Слънчево и горещо ще е и днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads