Реклама / Ads
61| 8595 |29.08.2023 НОВИНИ

Митрофанова провидя ''поръчки на Запада'' във всичко против Русия в България

.
Отношенията между България и Русия са на най-ниското равнище за целия постсоциалистически период, заяви в интервю за ТАСС руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

"Официалните контакти са чисто ситуативни, българските колеги звънят, ако им е нужно нещо, а нашите най-често ги игнорират. Няма даже обмен на мнения по текущите въпроси на международния дневен ред. Голям брой политици и медии се опитват да свържат всичко негативно, което се случва в България, с Русия, като обясняват възникващите проблеми със "силното руско влияние", а в криминалните случаи търсят "руска следа". Всичко това обаче са измислици, стремеж да бъде наложен на българските граждани един крайно негативен образ на Русия.

 

Струва ми се, че това все още не е постигнато, социологическите проучвания показват, че 65% от гражданите се отнасят положително към нашата страна", казва тя.


По думите ѝ "най-силната ваксина срещу негативното отношение " е общата история.

"Българските политици изпълняват поръчка на Запада, като се опитват да пренапишат историята и да отменят всичко, свързано с Русия", добави тя.


Думите ѝ са по повод предложението за промяна на Националния празник, заложено в проектозаконът за промяна на Конституцията.

 
"Опитът за внасяне на изменения в конституцията, за смяна на националния празник, е свързан със сегашната конюнктура, с опита да бъде отменена Русия и всичко, свързано с нея. България сега се опитва да следва модата на съвременния Запад.

 

Мисля, че случващото се е поръчков ентусиазъм, опит да бъде преформатирано българското общество, да му бъде помогнато да забрави историята си и заедно с това да бъдат отклонени от обсъждане на насъщните проблеми, проблемите, свързани с построяването на бъдещето".


В интервюто за ТАСС Митрофанова коментира и плановете за демонтаж на паметника на Съветската армия в София. Според нея българските политици искали да "нанесат на Русия душевна травма и да пренапишат историята".

 

Във връзка с работата на компанията "Лукойл" руският посланик каза, че вижда желание на политици да изгонят Русия от сферите на взаимни интереси. "В това число е и въпросът за бъдещата работа на "Лукойл" в страната, въпреки че тази тема е много сложна. (. . .)

 

Делът на "Лукойл" на дизелния пазар в България е над 70%, в завода работят около 1500 души, още повече българи работят в свързани компании. Това ("Лукойл Нефтохим Бургас") е най-съвременното ефективно структуроопределящо предприятие в България, сега изпитва определени трудности. Сложно ми е да съдя за истинските намерения на българските власти, но е ясно, че те всячески се опитват да затруднят работата му, макар че това е недалновидно".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2700 |16.08.2023 Демерджиев провидя Алексей Петров като архитект на "сглобката" . 9| 6034 |11.08.2023 Руски тайни служби зад шантажи срещу шаха в България? Купа на Митрофанова по време на смърт . 6| 2414 |26.07.2023 От ПП-ДБ настояват Митрофанова да бъде извикана в МВнР и да даде обяснение за изказването на Толстой . 69| 7632 |23.07.2023 Атлантическият съвет след скандално изказване на руски депутат: Изгонете Митрофанова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads