Реклама / Ads
25| 4731 |17.06.2010 НОВИНИ

Мюсюлмани скачат на протест в 23 града

.
Главното Мюфтийство изпрати писмо до медиите, в което призовава за протест на всички мюсюлмани в страната.
 

От справката става ясно, че имами, виази и редови мюсюлмани ще протестират на 18 юни, петък, в различни часове, в градовете: Шумен, Силистра, Дулово, Разград, Айтос, Кърджали, Крумовград, Русе, Пловдив, Смолян, Търговище, Хасково, Добрич, София, Монтана, Плевен, Гоце Делчев, Велико Търново, Пазарджик, Велинград и Сливен.
"Надяваме се на публичност, с която да се даде коректна гласност на позицията на мюсюлманската общност по въпроси, касаещи религиозните им свободи", пишат от мюфтийството. Frognews.bg припомня, че в началото на месеца почти 1000 души – имами, мюфтии и мюезини, участваха в протестното шествие на мюсюлманите, което премина пред президентството, Министерския съвет и Народното събрание. Всички протестиращи изразиха недоволството си от възстановяването на Недим Генджев като ръководител на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Тогава от Главното мюфтийство отправиха апел към държавните институции да не се намесват в делата на вероизповеданието.Само преди ден в декларация мюфтийството отново призова правителството и държавата да зачитат правата и свободите на мюсюлманската общност в България.

"Въпреки че е член на ЕС, в България се прилагат методи на полицейска държава. Председателството на парламентарната комисия по контрол на ДАНС от партия Атака и назначаването на Божидар Димитров, чийто профил е отдавна известен, за министър, отговарящ за Агенцията за българите в чужбина и Дирекцията по вероизповеданията към МС, е показател за задкулисните планове на този натиск", обявиха от духовенството.

Оттам допълват, че действията целят нарушаването на общественото спокойствие и “прилагането на действия”, които възраждат тъмното минало на страната”."Призоваваме българското правителство да предприеме възможно най-скоро необходимите действия за недопускането на по-нататъшно уронване престижа на страната ни, както и нарушаването на общественото спокойствие на мюсюлманите в България и българския народ като цяло", написаха от мюфтийството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4951 |15.06.2010 200 души протестират срещу жегата в София . 2| 5085 |06.06.2010 Българи на протест в Бусманци, бранят чужденците . 21| 5151 |28.05.2010 Пловдивчани скачат срещу Дянков, искат оставката му . 5| 4533 |19.05.2010 Сергей Игнатов: Всеки има право да протестира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads