Реклама / Ads
0| 3106 |21.06.2021 НОВИНИ

Младежкото обединение на БСП и Цветелина Пенкова събират мненията на младите за бъдещето на Европа в Русе, Силистра и Варна

.
Първите три града, в които се проведе съвместната инициатива на Младежкото обединение на БСП и евродепутата Цветелина Пенкова „Когато младите говорят… #EUphoria“ бяха Русе, Силистра и Варна.
 

Инициативата представлява поредица от дискусии с млади хора, в хода на които те споделят своите идеи, възгледи и визии както за развитието на техните градове и региони в България, така и за политиките, които Европейският съюз следва да гради през идното десетилетие. Проектът е вдъхновен от Конференцията за бъдещето на Европа, която предоставя дигитален форум за обмен на идеи, инициативи и предложения на всички европейски граждани във връзка с ключови за бъдещето на Европейския съюз теми.

 

Проектът „Когато младите говорят … #EUphoria“ засяга различни въпроси в българските градове, съобразени с особеностите, нуждите и актуалните проблеми на регионите.

 

Дискусиите стартираха в град Русе на 17.06.2021 г. Темата, обсъдена с младежите, беше изграждане на зелени и култури градове на бъдещето. В хода на събитието се очертаха проблемите на град Русе със замърсения въздух, нуждата от активно възползване от потенциала на река Дунав, както и възможностите за развитие на туризма в региона. На събитието присъстваха кмета на града Пенчо Милко, водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ в Русе - Крум Зарков, други кандидати от листата на БСП и представители на неправителствения сектор. Дискусията се фокусира върху проблемите със замърсения въздух в града, възможностите за изграждане на нова, зелена инфраструктура на градския транспорт и възможността за зелени транспортни връзки по вода с другите европейски градове по поречието на река Дунав.

 

В град Силистра Младежкото обединение и водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ Вяра Емилова се допитаха до младите относно идеи и инициативи за връщане на млади специалисти в България и начини за предоставяне на конкурентни и привлекателни работни места. От своя страна Цветелина Пенкова изтъкна някои от идеите, предложени в платформата на Конференцията за бъдещето на Европа, свързани с младежката заетост, подобряване на работните условия в Европейския съюз и различни начини за привличане на млада и квалифицирана работна ръка. Дискусията се разгърна върху начините за изравняване на доходите и на стандарта на живот в различните региони на Съюза, въвеждане на четиридневна работна седмица и гъвкавото работно време, като начин за повишаване на продуктивността на служителите. Обсъдиха се и видовете проекти, които биха получили финансиране с европейски средства с цел откриване на нови работни места в региона, които да са привлекателни за младото поколение.

 

Първата част от обиколките завърши в град Варна, където се дискутира темата за кръговата икономика и възможностите, които този вид производствен процес открива пред черноморските региони. Като акценти бяха изведени идеите на младите хора за водния ресурс като основен източник на чиста и възобновяема енергия, изграждане на производствени предприятия с независими източници на енергийно захранване, създаване на производствени процеси с минимален отпадък и проблемите и възможностите, които стоят пред града с оглед транспортните връзки по море. На срещата присъства и вторият в листата на Коалиция „БСП за България“ Борислав Гуцанов, който представи своята визия за изграждането на стратегически връзки с други държави по Черноморието и за модернизация на пристанище Варна.

 

„От изключителна важност е младите хора, нашите бъдещи и настоящи предприемачи и всички граждани, които активно се занимават с проблеми от местно естество да бъдат информирани, че по силата на националните Планове за възстановяване и устойчивост в държавите членки ще бъдат отпускани средства, с които могат да бъдат решени много от проблемите, а също така ще могат да бъдат реализирани техните идеи и проекти. Различното оттук нататък е, че Европейският съюз поставя основен акцент върху трансформацията на икономиката към процеси с по-ниско замърсяване и с акцент върху опазването на околната среда. Изискването е 37% от средствата, до които България може да получи достъп, да се инвестират в зелени проекти. България може да се възползва от близо 12 млрд. евро в следващите няколко години, но тези средства ще се отпуснат само, ако страната ни представи една адекватна национална стратегия, Тя трябва да е фокусирана върху социалното и икономическо възстановяване след Ковид-19, наблягайки на зелени проекти, цифровизация, технологии, иновации“, припомни Пенкова.   

 

„Една от основните цели на дискусиите е да насърчим младите хора да се включат в Конференцията за бъдещето на Европа или пряко или като посетят нашата инициатива. Искаме да ги насърчим да реализират своите проекти и идеи.“ - коментира Пенкова.

 

Събитията продължават и тази седмица в:

 

- Пловдив на 22.06.2021 г.;

- Ямбол на 23.06.2021 г.;

- Бургас на 24.06.2021 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2906 |16.06.2021 Евродепутатът Цветелина Пенкова и младежите на БСП стартират конференции „Когато младите говорят…#EUphoria” в 12 града в страната . 5| 7315 |11.06.2021 От екипа на Цветелина Бориславова уточняват за новия зам.-министър на енергетиката . 3| 4097 |29.05.2021 Кристиан Вигенин, БСП: Процесът на обединение вляво започна, но в следващите месеци ще видим още по-широка палитра . 16| 3121 |23.05.2021 Корнелия Нинова: Единството и обединението вляво ще ни направят по-силни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads