Реклама / Ads
6| 6509 |30.05.2012 НОВИНИ

Н. Младенов: На македонски вестници внимание не обръщам

.
Н. Младенов
Ще направим колосална грешка обаче, ако не искаме да видим Македония в ЕС, защото само така ще се решат проблемите там. Спорът за името на Македония не е наш спор, подчерта министърът на външните работи.
 

Морален въпрос става за международната общност къде застава по отношение на Сирия, съобщи по НТВ министърът на външните работи Н. Младенов. Сирийският режим е най-бруталният диктаторски режим в Близкия изток, отбеляза той и добави, че международните институции имат смисъл, когато пред тях може да бъдат изправени такива диктатори.

Припомняме, че вчера и в България беше връчена нота на временно управляващия сирийското посолство у нас да напусне за 72 часа страната ни заедно с още двама дипломати. Нашият посланик в Сирия пък е преместен в Бейрут. Оценката ни за ситуацията била такава, че не може да се разчита за сигурността му в Сирия. Подобни стъпки бяха предприети и от други европейски държави.

Диктаторите са особена порода хора, те не се подчиняват на правилата, на които се подчиняват останалите, Башар Асад продължава да получава финансова и друга подкрепа от страни, също подложени на международни санкции, като Иран, напр. , каза още министърът.

Доброволно оттегляне на Б. Асад от власт ще позволи да се мине през преходен период на доброволно даване на властта и прекратяване на насилието, което би разрушило държавата и обществото отвътре, осведоми Младенов.

По повод срещата на НАТО в Чикаго Младенов коментира, че по темата Македония има формални критерии, на които всяка страна трябва да отговаря. България поискала през 2014 г. НАТО да се върне към разширяването, така натискът щял да се увеличи. Решаването на спора за името на Македония е ключов въпрос. Важно е обаче Македония да отговори не само на формалните критерии, но и да изчисти проблемите със съседите си, каза министърът.  Трябва да се обърне внимание на пропуски по отношение на правораздаването, на хората, които имат различно мнение. България подкрепя членството на Македония в ЕС и НАТО, защото е уверена, че така ще се изчистят пропуските. Въпросът за името пред нас не стои, но тя е проблем за съседите ни. Македония трябва да стане генератор за добросъседски отношения, добави той. Да се спрат смешните кърпения на историята, да не се създава изкуствен национализъм, нагнетяващ напрежението, поиска Младенов, който отдавна не обръщал внимание на това, което пишат македонските вестници.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 7815 |23.05.2012 Н. Младенов: Край на беззъбото поведение към Скопие! . 24| 7209 |14.05.2012 Арестувахме бивш македонски зам.-министър . 4| 5596 |13.05.2012 Н.Младенов: Шокиран съм от насилието над нашия посланик в Йемен . 13| 5878 |09.05.2012 Н.Младенов: ЕС се нуждае от реформи, за да оцелее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads