Реклама / Ads
7| 5237 |04.12.2012 НОВИНИ

Младенов потвърди: САЩ няма критики към нас

.
Николай Младенов
България не е била подложена на натиск от страна на САЩ за това, че все още не е обявила извършителя на терористичния акт в Бургас, заяви външният министър Николай Младенов.
 

По време на срещата на външните министри от НАТО Младенов е разговарял с държавния секретар Хилари Клинтън, с която са обсъждали различни стратегически цели за двете държави, предаде БНР.

Разговорът на Младенов и Клинтън e продължение на вчерашната среща на българския министър-председател Бойко Борисов и американския президент Барак Обама във Вашингтон.

Външният министър обясни, че целта на България не е да прави предположения, а да има ясен анализ на това, което се случило.

Той заяви, че разговорите във Вашингтон са били насочени към това в какви области България и САЩ могат да работят заедно занапред, подчертавайки, че не е имало нито една критика към България, а напротив, визията, която страната създава, е „една визия на модернизация, на отваряне на управлението и решаването на проблеми, трупани години наред".

Младенов посочи, че разговорите с Хилари Клинтън са били свързани предимно с енергийната диверсификация на България и подкрепата, която може да получи от САЩ, но категорично не е говорено за шистовия газ и България не е била под натиск да разреши проучването и добива му.

„Това, за което говорихме, е националната стратегия, която имаме като държава, за да диверсифицираме източниците и пътищата, по които достигат нашите енергийни доставки. Може би най-важната ни задача е развитието на собствени източници за доставки на газ. Това, което и президентът Обама отбеляза, е, че в голяма степен стратегията, която страната ни следва, може да бъде пример и за други европейски страни", каза Младенов.

Той добави, че едностранната енергийна зависимост винаги е притеснителна, но за България Русия е сигурен доставчик на енергия. Въпросът е тези доставки да бъдат балансирани по такъв начин, че да не създават предпоставки за едностранна зависимост, както е било години наред в страната.

За американските визи за българите министър Младенов обясни, че има законови изисквания, като отказите за визи за български граждани трябва да паднат под определен процент, но това щялосе случи, защото цифрите отивали в тази посока.

„Трудно е да се направи прогноза кога ще се случи. При предходната администрация на Буш е пропуснат ключов момент в тази посока", обясни външният министър.

„Направихме и бърз преглед на сътрудничеството в областта на правосъдието, вътрешните работи и правосъдието", каза още министър Николай Младенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 5523 |04.12.2012 Тотю Младенов: Утре ще кажем за коледните надбавки на пенсионерите . 2| 5499 |04.12.2012 Циркулират над 200 вируса, но грип още няма . 132| 5974 |03.12.2012 Борисов и Цветанов: Няма "чадър" за никой, няма милост за грешките . 0| 6296 |30.11.2012 Няма данни за умишлен палеж на мола на "Стамболийски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads