Реклама / Ads
0| 2742 |01.11.2022 НОВИНИ

Мнозинство от поне 1/3 в парламентарна комисия може да приема решения

.
Източник: БГНЕС
Временната комисия за изработване на правилника за организацията и дейността на НС прие дефиницията за кворум на комисиите. С мнозинство от поне 1/3 в парламентарна комисия може да бъде прието решение.
 

Народното събрание прие дефиницията за кворум на комисиите, която означава определено присъствие на брой депутати в комисията, според което могат да се вземат решенията в законодателния орган. Очаква се проектът за новия правилник да влезе още утре за окончателно приемане в пленарна зала.

 

На заседанието на временната комисия стана ясно, че може да се открие заседание на НС само, ако комисията има кворум.

 

Временната комисия прие предложението на Никола Минчев и Мирослав Иванов от ПП, с което се предлага решение на дадена комисия да бъде прието, ако не по-малко от 1/3 от нейните членове са подкрепили предложението, точно както е било в 44-то НС, посочва БГНЕС.

 

Вчера беше записано, че Председателският съвет в НС ще изслушва веднъж месечно ръководителите на службите за сигурност, а парламентарните комисии трябва да заседават поне веднъж месечно.

 

Запазва се ограничението депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, да нямат право да участват в комисии.

 

Членовете на комисията няколко пъти не приеха предложението, когато процедурният въпрос се отнася до начина на водене на заседанието, думата да се дава на до трима души от една парламентарна група, като председателят да има право на изказване до 2 мин. на всеки въпрос. В резултат остава сегашната процедура, а именно право на изказване да имат неограничен брой лица.

 

Депутатите облекчиха възможността за вземане на решения в пленарна зала с поправка в Правилника за организацията и дейността на НС. В него е записано, че необходимият брой гласове за приемане на законопроект ще се определя от броя на депутатите, регистрирани при последната преди гласуването проверка на кворума.

 

Предложението беше направено от БСП и подкрепено от членовете на Временната комисия за изработване на проект за нов правилник. Така отпада изискването всеки законопроект да събира 121 гласа подкрепа, което беше наложено от "Има такъв народ" в 45-ия и 46-ия парламент.


Остана задължението депутатите да получават възнагражденията си само по банков път. Срещу него се обявиха от БСП и ДПС.

 

Вчера беше прието председателският съвет в НС да изслушва регулярно ръководителите на службите за сигурност, а парламентарните комисии трябва да заседават поне веднъж месечно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5715 |31.10.2022 Доц. Киселова: Гешев си маркира територията, не е ясно дали ще има антигешев или прогешев мнозинство . 0| 2738 |31.10.2022 Слънчев понеделник, томператури до 26 градуса . 13| 3352 |28.10.2022 Радев кани ПП на консултации в понеделник: Парламентът да произвежда закони, а не евтини дрехи . 5| 2594 |27.10.2022 Анализатори: Враждебността и липсата на мнозинство са основните проблеми в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads