Реклама / Ads
7| 4136 |04.04.2020 НОВИНИ

Мобилно приложение ще помага на Щаба в битката с COVID-19

.
Ще следим здравния си статут с помощта на мобилно приложение. Националната информационна система бе представена на брифинг в Министерския съвет.
 

Информацията се въвежда еднократно. Целта е при нейния анализ да се използва всяка структура и да не се губи време. С помощта на мобилното приложение гражданите ще получават информация за медицинския си статус и държавата ще може да осъществява превантивни действия.

 

"Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки", обясни Ивайло Филипов от дирекция "Информационно обслужване".

 

По думите на премиера Бойко Борисов системата ще улесни работата на Националния оперативен щаб и здравните заведения, като улесни достъпа до информация.

"Най-голямото предимство за връщащите се от чужбина - на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина", обясни още Борисов.


.

"Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип, разясни Пламен Цеков, който е разработващ приложението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5270 |02.04.2020 Българин в чужбина изработи приложение за предпазване от COVID-19 . 3| 4051 |02.04.2020 Мобилно приложение бори разпространението на COVID-19 . 3| 3675 |31.03.2020 Бизнесът вече може да кандидатства за подпомагане от държавата . 6| 4203 |26.03.2020 Разшриха схемата ”60/40” за подпомагане от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads