Реклама / Ads
3| 2974 |24.08.2021 НОВИНИ

Мохамед Халаф: Афганистан ще се превърне в център на глобалния тероризъм

.
Мохамед Халаф
Талибаните в момента виждат себе си като наследниците на този проект, който трябваше да го направи „Ислямска държава“ в Сирия и в Ирак. Афганистан ще се превърне в център на глобалния тероризъм. Това заяви пред Българското национално радио журналистът Мохамед Халаф. Той прогнозира, че при талибаните може да се промени само формата, но не и съдържанието, защото има религиозна догма.
 

„Талибаните се чувстват много силни, победили натовски армии“, изтъкна Халаф, описвайки настроенията сред талибаните като еуфория и триумф.

 

„Не може Европа непрекъснато да приема бежанци от регионите, където има граждански войни и въоръжени сблъсъци. Ако Европа отвори границите си, никой няма да остане в тези държави, дори в онези, където в момента няма такива събития“, смята журналистът.

 

Той направи паралел с предишната бежанска криза.

 

„Сирия вече е забравена. Хората в Сирия са забравени, макар че животът им не се променя към добро, а става по-зле. Стотици хиляди деца се раждат в различни лагери в Турция, в Сирия, в Ливан, в Йордания, в Ирак. Само в Турция за тези десет години от началото на войната досега вече има около 200 хиляди деца, които не знаят съдбата си, голяма част от тях живеят в страшни условия.“

 

Халаф припомни, че Турция прие 4 милиона сирийци, има и 300-400 000 афганистанци. Той посочи, че в турското общество се надига бунт срещу правителството и президента Ердоган, както и срещу сирийските емигранти.

 

Според него проблемът с бежанците се превръща в геополитическа карта за печелене на дивиденти.

 

По думите му сега САЩ, европейските и натовските държави имат задачата да изведат работилите с военните им контингенти и компании от страната - около 80 до 100 хиляди граждани и техните семейства.

 

„Това няма да може да се случи в останалите няколко дни до края на този месец“, категоричен бе Мохамед Халаф.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3064 |24.08.2021 Извънредна виртуална среща ще проведе Г-7 заради Афганистан . 7| 4447 |23.08.2021 Разказ от първо лице за Афганистан: Далеч от камерите остават писъците на хората и сълзите в очите им . 0| 3244 |23.08.2021 28 мигранти от Афганистан залови автопатрул на МВР до Ихтиман . 2| 3304 |23.08.2021 Мохамед Халаф: За да стигнат до Иран и Турция, мигрантите трябва да преминат около 6 хиляди километра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads