Реклама / Ads
20| 18473 |19.01.2022 НОВИНИ

Може ли човек на Борисов да се върне като шеф в ключова институция за енергетиката?

.
Иван Йотов
Може ли в ключова институция за българската енергетикат като шеф да бъде върнат човек, заемал много висок пост в същата сфера по време на управлението на Бойко Борисов? Този въпрос е изключително актуален, след като все по-често се коментира, че за шеф на Държавния Електроенергиен системен оператор /ЕСО/ - дъщерно дружество на НЕК, ще бъде върнат Иван Йотов.
 

За това, че се готви смяна, може да се предполага и по медийните атаки срещу сегашния началник Ангелин Цачев. Както се вижда срещу него има организирана медийна атака за това, че е раздал на служителите по 1700 лева бонуси по повод 15-годишнината от дружеството. 


Ако Цачев бъде сменен от Йотов, както се твърди, ще се отвори нова вълна от злободневни въпроси, касаещи работата на последния. Откриваме, че в началото на 2020 година АДФИ е излязла с доклад, според който между 2016 г. и 2018 г. незаконосъобразно е било разпоредено изплащане на възнаграждения  в размер на почти 337 000 лева., като неоснователно е намален финансовия резултат на дружеството. В документа на финансовата инспекция се посочва, че незаконно са плащани и юрисконсултски възнаграждения.

 

В документа се казва още, че на ЕСО са причинени вреди и “отговорност носят Иван Йотов за сумата от 335 611 лева” и още един човек- Румен Пешев - за по-малка сума. От материалите на АДФИ става ясно още, че за случая е била сезирана прокуратурата, която пък от своя страна решава да приобщи материалите по друго разследване, започнало през 2019 г.  от ГДНП срещу Йотов. Държавната инспекция отбелязва в доклада си, че все още не е внесен обвинителен акт срещу разследваните лица. Разглежда се и хипотезата, че в случая може да се касае за конфликт на интереси. 

 

Съществува и друг озадачаващ сигнал от 2015 г., в който се посочва, че  на името на съпругата на Йотов, който заема най-ключовите постове в енергетиката, се водят фотоволтаици. “Той е изпълнителен директор на ЕСО. ЕСО решава коя електроцентрала колко енергия да подава и следи за енергийния баланс в страната. Когато директорът на ЕСО или свързано с него лице притежава електроцентрала, възниква конфликт на интереси”, се казва в този сигнал.

 

Споменава се, че въпросната жена има три фотоволтаични електроцентрали. Оказва се, че цената на която се изкупува ел. енергията от една от централите, с мощност 79 kW e 567 лева на мегаватчас. “За сравнение цената в АЕЦ “Козлодуй” е 44 лева, а на ТЕЦ “Марица-Изток 2” е 2-67 лева. Във въпросния сигнал се поставят въпроси също са конфликт на интереси и за свързаност на лицата, когато са съпруг и съпруга.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3623 |19.01.2022 Борис Джонсън и купонът, който (може да) му отсече ”главата”. Какво се случва на Острова? . 54| 20766 |19.01.2022 Борисов, кощунство е да правиш политика от човешката скръб . 2| 4043 |19.01.2022 Балабанов, ИТН: Борисов си имаше свой президент, Радев върна независимостта на институцията . 21| 5238 |19.01.2022 Борисов критикува, докато Радев полага клетва: Вместо да работим с милиарди, ние седим и чегъртаме ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads