Реклама / Ads
0| 5160 |06.09.2022 НОВИНИ

Можеш да си председател на СИК, дори да си неграмотен, твърди изборен експерт

.
Стоил Цицелков Източник: Actualno, Youtube
Можеш да си председател на СИК, дори да си неграмотен и да не можеш да броиш. Това става ясно от думите на Стоил Цицелков, председател на Обществения съвет към ЦИК.
 

„Има места с над 90% сгрешени протоколи, които ние сме анализирали и са с аритметични грешки. Не само председателят, а и цялата комисия не са могли да съберат прости трицифрени суми“, разкрива той пред Actualno.

 

На въпрос „Какво трябва да се промени?“ и дали няма да бъде дискриминиращо, ако се въведат някакви изисквания, Цицелков отговаря: „Не е дискриминиращо, че ни лекуват образовани лекари. Не би следвало да е дискриминиращо и изискване за толкова важен процес. Така ние назначаваме наши представители във властта. Този процес би следвало да е администриран професионално. Не може да имаме „частично добри избори“, жената не е „частично бременна“. Ако има някъде неграмотни хора, това веднага хвърля сянка върху изборите“.

 

По думите му има манипулации в чужбина, имало такива данни.

 

„Не искам да казвам конкретни държави, но например в Турция има секции, в които са гласували над 1000 души, което не се е случило никъде другаде. Там има по-слаб контрол от страна на самите партии, има слаб контрол от страна на държавата. Външно министерство не може да изпрати свой представител във всяко едно училище, във всяка секция… ( в Лондон се гласуваше в дюнер кебаб, който работеше докато се гласува)“, обясни изборният експерт.

 

А попитан как да разберем, че едни избори са правилно проведени, той каза: „За съжаление в нашия Изборен кодекс няма критерии за оценка на успешност. Всеки един проект - строителен, образователен има критерий за оценка. Учениците например имат определен успех, за да завършат годината или един мост трябва да издържи 10 години. Има някакъв критерий. В изборния кодекс няма такова нещо“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4603 |26.08.2022 Експерти по полицейска тактика пред Фрог: Не можеш да спреш влак с въже . 0| 3035 |13.08.2022 „С нож можеш да убиеш човек, но не и писател“: Покушението срещу Салман Рушди разтърси света . 0| 3145 |11.08.2022 Чистка и в АПИ, Иво Иванов е новият председател на УС . 0| 5200 |10.08.2022 Кирил Петков: Борисов да се пенсионира, дори Европа иска това. Радев не ми е политически опонент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads