Реклама / Ads
0| 3835 |06.02.2019 НОВИНИ

Молба за самоотвод отложи делото за Царските конюшни

.
Пожар изпепели имота на 29 юли 2018 г. през нощта. Източник: БГНЕС
Специализираният наказателен съд отложи разглеждането на делото за „Царските конюшни”. Обвиняеми по него са бившият областен управител на София Веселин Пенев и лицензираният оценител Юлия Димитрова.
 

Причина за отлагането стана депозирана молба за самоотвод на съдебния заседател Живка Иванова с мотив, че в следващите месеци ще отсъства и моли да бъде освободена като заседател по това дело. Съдът уважи молбата и очаква да бъде назначен нов съдебен заседател. Кога ще стане това обаче не се знае и поради тази причина съдията не назначи нова дата за разглеждане на делото.

 

Припомняме, че Т.нар. „царски конюшни” - 7 декара и половина на пъпа на София – на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест, по 90 лв. на квадратен метър.

 

Пенев заяви, че вече 3 години продължава тази сага, в която се внасят документи с измислени оценки и скалъпени обвинения. Според него казусът може да не се разреши до въвеждането и на ново законодателство. Именно такова преместило делото в Специализирания съд, обясни бившият областен управител на София. На 17 януари Спецсъдът върна на прокуратурата делото. Дотогава то два пъти бе връщано за доразследване на прокуратурата от Софийския градски съд. След промените в НПК в сила от 5 ноември 2017 г. делото беше внесено в Специализирания наказателен съд. Апелативният спецсъд обаче по-късно отмени определението на първоинстанциония съд и така делото можеше да започне на 6 февруари 2019 г. Обвиняемият Веселин Пенев беше предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка, т.нар. „царски конюшни”. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3883 |04.02.2019 Грешка в призовката отложи делото на омбудсмана срещу ”Топлофикация София” . 3| 4171 |28.01.2019 Отложиха делото срещу Николай Ненчев за изтребителите . 2| 4388 |23.01.2019 Домусчиев надви над Златев: Депутатите отложиха с 6 месеца промените в закона за горивата . 0| 4336 |08.01.2019 Отложиха заседанието на съда за домашните арести на Иванчева и Петрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads