Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
2| 2924 |10.12.2018

Момчил Неков: Най-разумно е да отпадне смяната на времето през 2020 г.

.
Нужно е ново национално обществено проучване във връзка със смяната на часовото време. Зад това мнение се обединиха участниците в откритата обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС .

„Като съ-докладчик по становището на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент относно директивата за смяната на времето, смятам, че е необходимо широко обществено обсъждане по темата.“, заяви Момчил Неков при откриване на обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС.

 

„Правим тази среща, защото това засяга всеки едни гражданин от ЕС, а и да се посочат ефектите от преминаването към зимно или лятно часово. Държавите членки ще трябва да изберат към кое часово време желаят да приемат, а страната ни е добре да има единна позиция.“, допълни Неков.

 

"Моето виждане е, че стандартното време, тоест зимното, е по-подходящо", обясни Неков. Той се обоснова с факта, че 70% от търговията на България е в рамките на ЕС, а половината от нея е с централно европейско време. Това означава, че ако разликата между централните европейски държави и България стане два часа, страната ни ще загуби конкурентоспособност.

 

"Ще има два часа разминаване, което влияе на конкурентоспособността", подчерта евродепутатът.

 

Според него смяната на стрелките есента и пролетта има отражение върху човешкото здраве и продуктивността, от което също губи бизнесът.

 

В дискусията взеха участие представители на бизнеса, БСК, БТПП, работодателски организации, представители на земеделски браншови асоциации и лекари.

Предложението на ЕК е промяната при часовото време да влезе в сила през 2019 година, а Съвета предлага това да се случи през 2021 година.

 

Евродепутатът Момчил Неков смята за разумно решение прекратяването на практиката за смяна на времето да влезе в сила през 2020 година.

 

Участниците в срещата бяха категорични, че трябва да се спре със смяната на времето и това да стане през 2020 г., тъй като 2019 г. е твърде рано, а 2021 г. е късно.

 

Общо беше и мнението, че е необходимо да се направи ново национално проучване за смяната на часовото времето, като е нужна и широка обществено-информационна кампания за ефектите от преминаване към зимно или лятно часово време.

 

Д-р Петър Чипев, член на УС на Българското дружество по сомнология, заяви че смяната на времето влияе върху недоспиването, а то от своя страна е фактор за повишаване на депресиите, ПТП-тата и инфарктите.

 

Представителите на бизнес организациите и асоциации от земеделието бяха разнопосочни в мненията си кое време е по-подходящо стандартното /зимно/ или лятното, но всички бяха единодушни, че е необходимо да се направят секторни анализи, за да се види каква е добавената стойност и за хората и за бизнеса при избор на едното или другото време.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Момчил Неков: Нелегалният внос на пестициди трябва да спре 1| 2841 |07.12.2018 . Евродепутат Момчил Неков инициира открита обществена дискусия за смяната на часовото време и законодателството на ЕС 0| 2723 |07.12.2018 . Момчил Неков: В обществото се насажда масова психоза за (e)миграция 0| 2865 |23.11.2018 . Момчил Ненков: Ако изберем лятно време, може да се отдалечим от страните на Централна Европа 5| 3621 |26.10.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ