Реклама / Ads
0| 15057 |03.08.2022 НОВИНИ

Момчилова за снимката на Кирил и Лена: Не бих искала СЕМ да оправдава прозвището ”бухалка”

.
Соня Момчилова
Старите практики на СЕМ не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като достигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор само за да мине ангажиментът. Непроизвеждайки избор за генерален директор на БНТ показахме, че нямаме намерение да избираме по-малко зло.
 

Това каза пред БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова.

 

"В рамките на предизборната кампания ще продължат да се роят нелинейни медии, подкасти, блогове и влогове за политическа реклама", посочи Соня Момчилова и подчерта, че при тях СЕМ няма право да се меси съгласно Закона за радио и телевизия.

Подписаният меморандум за сътрудничество в областта на рекламата на хазартни игри между СЕМ и НАП според нея е важен, но закъснял: "Не знам доколко ще е работещо и резултатно, но дано е подтик за дебат по темата. Ще имаме нужда от законодателна подкрепа в усилията, които ще направим. Медиите, обществеността са на наша страна".

 

"Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма да вземе отношение и да наложи санкция заради снимка на сайта на БНТ, на която изглежда, че началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова държи ръката на бившия премиер Кирил Петков. Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка", уточни тя. 

 

И допълни, че особеност на демокрацията е това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно.

 

"Притеснява ме умния начин да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широко обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането".

 

 Момчилова допълни, че не трябва да се проявяват подозрителност, мнителност или параноя, когато се касае за информационно съдържание, а в него регулаторът трябва да се меси възможно най-малко, дори при обществените медии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 64620 |03.08.2022 БНТ на Кошлуков пусна снимка на Кирил и Лена. А на Борисов с кюлчетата кога? . 0| 2961 |02.08.2022 Лъчезар Костов: Управленски нихилизъм бе посещението на Кирил Петков в АЕЦ Козлодуй” . 0| 7174 |02.08.2022 Снимка на Кирил и Лена, хванати за ръце, се превърна в хит в мрежата. Оказа се илюзия . 0| 2988 |02.08.2022 Илияна Йотова: Кирил Петков прави внушения за обръщане на страната към Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads