Реклама / Ads
3| 2613 |06.03.2023 НОВИНИ

Соня Момчилова: Следи се за спазването на договорите и регламентите на партиите в медиите

.
Източник: стопкадър, bTV
СЕМ ще направи фокусирано наблюдение на 14 обществени и на 13 търговски доставчика.

Това каза в ефира на bTV председателят на СЕМ Соня Момчилова, като обясни, че няма да се увеличават финансовите санкции за съобщаване на резултати 15-20 мин. преди изтичането на изборния ден.

 

„Всичко се превърна в автоматизъм. Не са изключени обаче изненади. Последните години всички свикнахме да работим в среда на постоянни предизборни компании и избори. Надявам се да няма нарушения на Изборния кодекс, на Закона за радио и телевизия. Надявам се да няма и печални изводи от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа“, каза тя.

 

СЕМ ще направи фокусирането наблюдение на 14 обществени доставчика и на 13 търговски. По сигнали, както и в случаите, когато експертите се самосезират, наблюдението ще се разширява.

 

Следи се за спазването на договорите и на регламентите за присъствие на партиите в медиите, като това включва равнопоставеност, плурализъм, недопускане на език на омразата, както и на не накърняване на достойнството на участниците в изборите.

„Силно се надяваме да има лидерски дебат този път“, каза още Соня Момчилова.

 

Тя обясни, че освен всичко това те ще оценяват мнението на зрителите за работата на ЦИК, на СЕМ и дори на медиите. Експертът обърна внимание и върху съобщаването на резултатите 15-20 мин. преди изтичането на изборния ден.

 

„Разбирам, че повечето медии могат да си позволят, да платят санкциите. Но медиите са пример. Не можем да разчитаме на това, че хората ще спазват законите в страната, след като медиите ги погазват. Освен това санкциите, които СЕМ налага са символични, на фона на цените на рекламата в медиите“, каза Соня Момчилова и подчерта, че не финансовите санкции не бива да се завишават.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2990 |06.02.2023 Проф. Николай Милошев: Няма да има последици за България от силните трусове в Турция . 1| 2867 |30.01.2023 Георги Найденов, икономист: В плато сме, трябва да следим какво се случва в САЩ . 0| 2740 |23.01.2023 Димитър Марков: Случаят ”NEXO” няма да има дългосрочни последици . 0| 3038 |18.01.2023 Българските служби са проследили ниско летящ самолет към Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads