Реклама / Ads
Frognews
2| 3003 |08.11.2018

МОН дава 300 000 лв. за модерна лаборатория на Антарктида

.
Проф. дн Христо Цанев Пимпирев е български учен и полярен изследовател.
За пълноценното функциониране на инфраструктурата е предоставено финансиране от Министерството на образованието и науката в размер на 300 хиляди лв. за построяването на нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория на Антарктида.

На 9 ноември 2018 г. към Южния полюс потегля 27-та Българска антарктическа експедиция. Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" е част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура (НПКНИ). За пълноценното функциониране на инфраструктурата е предоставено финансиране от Министерството на образованието и науката в размер на 300 хиляди лв. за построяването на нова модерно обзаведена и оборудвана научна лаборатория на Антарктида.

 

Като национален координатор на Националната програма за полярни изследвания 2017-2021 Министерството на образованието и науката финансира и дейностите по опериране и логистика на Българската антарктическа база през сезон 2018-2019 г. със сумата от 500 хиляди лв.

 

За остров Ливингстън първи потеглят логистичният екип от 8 души заедно с двама биолози. Те са ръководители на два от осемте финансирани проекта от първия конкурс за полярни изследвания. Научният конкурс за проекти е финансиран от Министерството на образованието и науката със сумата от 200 хиляди лв. И двата проекта са свързани с изследването на морската акватория около Българската антарктическа база.

Проектът на д-р Ралица Зидарова ще изследва колонизационните процеси на морските кремъчни водорасли от Южния залив на остров Ливингстън (Антарктика), в условия на климатични промени. Той е разработен в сътрудничество с Института по океанология "Фритьоф Нансен" и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания - БАН. Вторият проект е свързан с хидробиологичния мониторинг на крайбрежните морски води пред българската полярна база на о-в Ливингстън и негов ръководител е доц. д-р Любен Кендеров от Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

 

През декември и януари ще заминат останалите три групи участници в 27-та Българска антарктическа експедиция. В техния състав са и учените, които ще работят по другите финансирани проекти.

 

 България ще бъде домакин на поредната среща на Съвета на мениджърите на антарктически програми   през 2019 г. Съвещанието е планирано да се проведе в периода от 29 юли до 2 август 2019 г. в град Пловдив, като ръководител на Организационния комитет е заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Световната организация координира дейностите по логистиката между отделните полярни държави в Антарктика, а Българският антарктически институт е неин член от 1994 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Финансов експерт: Кола с негативна история става непродаваема 7| 3154 |07.11.2018 . Красимир Вълчев за НИМХ: БАН дава сигнал, че не е безпроблемно да излезеш от Академията 0| 2818 |07.11.2018 . Весела Лечева: Дават се за здраве 500 млн. лв., без да се прави реформа 2| 2709 |06.11.2018 . Първан Симеонов: Борисов разсъждава дали да ”хвърли кърпата” и отиде на избори 13| 5996 |06.11.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ