Реклама / Ads
0| 2576 |20.06.2022 НОВИНИ

МОН купува софтуер срещу плагиатство за университетите

.
Източник: БГНЕС
Министерството на образованието и науката ще плаща около 500 хил. лв. годишно за специализиран софтуер за откриване на плагиатство.
 

Той ще бъде предоставен за безплатно ползване на всички заинтересовани – преподаватели, студенти и докторанти, както и Националния център за информация и документация (НАЦИД) и Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката.

 

Целта е всеки преподавател или студент да може да провери дали определена дипломна работа, дисертация, статия или друга разработка е автентична или авторът е заимствал съдържанието й, без да цитира коректно източника.

 

Софтуерът е разработен в Полша. Към момента той се ползва в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Договорът е сключен с базираната в Румъния Plagiat-Sistem Antiplagiat prin Internet SRL след процедура по Закона за обществените поръчки. Той е със срок три години. След това ще се направи преглед на ефективността на продукта и ще се обяви нова обществена поръчка.

 

МОН ще плаща по 2 лв. на потребител годишно. Предвижда се системата за антиплагиантство да се използва от над 237 хил. студенти, докторанти, преподаватели и държавни служители.

 

През следващия месец предстои инсталиране и конфигуриране на софтуера в университетите и другите институции. Паралелно с това ще бъдат обучени да го използват системните администратори и координатори по места.

 

Закупуването на специализирания софтуер е първа стъпка към разширяване на обхвата на проверките за плагиатство. В момента те се правят само за научните трудове, участвали в конкурси за академично израстване. С безплатното предоставяне на софтуера ще се даде възможност за проверка на всички сигнали, свързани с научно плагиатство и публикуване на недостоверни данни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4075 |17.06.2022 Ген. Атанасов атакува президента: Да докаже, че се купуват депутати, иначе клевети и сваля правителството . 0| 3482 |15.06.2022 Д. Гяуров за търговията с депутати: Никой няма да си признае, че е купен, нито, че е купувал . 0| 3056 |14.06.2022 ЕС купува 110 000 дози ваксина срещу маймунската шарка . 0| 2899 |10.06.2022 ПП не офертирали, не купували депутати и не раздавали постове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads