Реклама / Ads
0| 4052 |04.12.2023 НОВИНИ

МОН планира входни равнища за учениците в 9-и клас и 3-годишни бакалавърски програми

.
От следващата учебна година Министерството на образованието и науката планира да въведе входни равнища за учениците в 9-и клас. Това обяви министърът на образованието и науката Галин Цоков. Той съобщи, че се работи по промяна в Закона за висшето образование и за даване на възможност за тригодишни бакалавърски програми.
 

Министърът даде заявка, че МОН ще въведе входни равнища за учениците в 9-и клас. Същото ще важи и за учениците от 8-и клас Изпитът ще бъде по български език и литература, математика и природни науки, а задачите ще бъдат с практическа насоченост по формата PISA, обясни той. 

 

"Екип от над 70 експерти работи по изработването на стандарта за качество, като разбирането за качество в нашето училищно образование е свързано с развитието на силните страни на детето и на ученика. Разработихме две рамки за качеството - едната в ранна детска възраст, а другата - в училищното образование. Новото, което е свързано с този стандарт, е, че една година ще се използва стандартът чрез национална програма и през учебната 2025/2026 година ще бъде въведен след обсъждане със социалните партньори", каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на пресконференция днес.

 

Работим за олекотяване на учебното съдържание и за изработване на нова визия за учебните програми, съобщи министърът, цитиран от БТА.

 

На пресконференцията образователният министър представи мерки за промяна на обучението в училищното образование. Те са свързани с промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти. 

 

Министър Цоков обобщи и предприетите действия през първите шест месеца на управление в сектора "Образование и наука", набелязвайки краткосрочните и дългосрочни реформи, по които работят с екипа му.

 

"Подготвяме ново предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование. Друга важна дейност е свързана с учебните програми. Направихме значими промени в Закона за професионалното образование и обучение, и те ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование - ще има и нов списък на професиите. Беше изготвен и много важен документ, наречен стратегическа визия за дуалното обучение", каза министър Цоков.

 

Беше определено и местоположението на Националния STEМ център в "София тех парк", където ще бъдат разположени и основните STEM лаборатории. 

 

По Оперативната програма "Наука и образование" успяхме да изготвим платформата "Дигитална раница", като 17 000 учители преминават през обучение за тази платформа, каза министър Цоков.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10630 |04.12.2023 На 4 декември Петя Дубарова избра смъртта и небето . 2| 5073 |04.12.2023 Викове "Аллах Акбар" в Париж: Един загинал и двама ранени след нападението близо до Айфеловата кула . 30| 9059 |04.12.2023 Мирчев, ПП-ДБ: Радев свали натовския камуфлаж, за да се покаже отдолу руската рубашка . 11| 3881 |04.12.2023 Делян Пеевски: Ветото на Радев за БТР-ите е срам!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads